sloup se sochou Dobrého pastýře

Sloup se sochou Dobrého pastýře umístěný na dvoudílném hranolovém podstavci je provedený z hrubozrnného pískovce. Horizontální spodní díl soklu je složený z více kusů kamene a kromě zadní strany je v horní i dolní části zdobený profilovanou římsou. U paty soklu má římsa podobu obrácené zvonovnice a v horní části jednoduchého výžlabku. Čelní stěna podstavce je reliéfně dělena na tři pole, střední nejširší část nese nápis: “AB 1715 DEN 1 IUN? / GOTT UND UNSER LIEBEN / FRAUEN ZU EHREN HAT FRAN / CISCUS PEINELT RICHTER GE / SCHWORNE GANTZE GE / MEIN REUSCHDORFF DIESE / STATUAN AUFF RICHTEN / LASSEN”. Na širokou horní desku dosedá druhý díl fundamentu, který je zarovnán se zadní stěnou spodního soklu. Dříve byl po stranách doplněn sochami, po kterých zůstaly jen železné trny. Štíhlý podstavec je v dolní části profilovaný obrácenou zvonovnicí a ukončený výraznou několikrát odstupňovanou korunní římsou. Na čelní straně je v mělké nice reliéf světice s rukama sepnutýma k modlitbě, žena má zahalené vlasy a je oděna ve splývavých šatech a plášti. Na levém a pravém boku podstavce je reliéfně vyznačeno prázdné pole se segmentovým zakončením. Krycí deska horního soklu nese štíhlý sloup s plastikou Dobrého pastýře. Patka sloupu je profilovaná dvěma oblouny a výžlabkem, který od oblounů oddělují dva úzké pásky. Hladký dřík s mírnou entazí je ukončený kompozitní hlavicí zdobenou akanty a čtyřmi volutami, mezi kterými jsou umístěny okřídlené hlavy andílků. Na abakus dosedá nízký podstavec se sochou Dobrého pastýře, který nese na ramennou ovci. Postava je zobrazena v mírném kontrapostu s levou nohou lehce pokrčenou, levou rukou přidržuje ovci za přední nohy, pravá ruka je torzem. Pastýř s dlouhými vlasy a vousy je oděn do tuniky doplněné rozevlátým pláštěm, hlavu mu kryje široký klobouk a na pravém boku má tašku, která je uchycená křížem přes prsa.