Battistova cihelna

Stavba cihelny byla zahájena r. 1893 a do provozu uvedena roku 1898. Jedná se o jednu z prvních parních cihelen. Provoz byl ukončen v roce 1939, poté zde byly sklady firmy Avia. V letech 1945-1948 sloužil areál k výrobě dlaždic a tvárnic ze škváry. Po znárodnění v r. 1948 zde byly laboratoře, sklady a dílny n.p. PREFA. V roce 1993 byl celý areál asanován. Z cihelny zůstával zachován jen polygonální komín původní parostrojní kotelny a základ oválné komorové pece (tzv. kruhové pece). K celkové rekonstrukci a dostavbě areálu došlo v letech 2005-2012. Zajištěno a částečně přeloženo bylo zdivo oktogonálního komína. Na původní základ kruhové pece byla doplněna nová konstrukce a zastřešení. V těsném sousedství vznikla novostavba provozního zázemí restaurace.