kostel Nejsvětější Trojice

Kostel Nejsvětější Trojice postaven na pravém břehu řeky Úpy, nad silnicí uprostřed obce. Kostel včetně areálu se hřbitovem a sochami přístupný od komunikace po přímých schodišťových ramenech od SV a SZ strany. Pozdně barokní stavba z let 1788 - 1789 s nově opravenými fasádami. Jednolodní objekt s pětiboce zakončeným presbytářem k východní straně, obdélnou sakristií na severu a hranolovou věží nad západním průčelím je vystavěn ve svahu na vyrovnávající kamenné podezdívce. Severní, levá, evangelní strana objektu čtyřosá, okna obdélná se segmentovým obloukem ve vrcholu, ve štukové šambráně s pískovcovými parapety opatřenými bílým nátěrem. Fasáda objektu rozčleněna lizénovými rámci. Pod druhou okenní osou od levé strany boční vchod do kostela s pěti přístupovými schůdky, dvoukřídlé dřevěné dveře jsou osazeny v kamenném ostění s obvodovou lištou, zdobeny uchy s kapkami v horní části, ve vrcholu s klenákem a vytesaným vročením 17/88. K severní straně přistavěna patrová sakristie, s obdélnými okny, v 1. NP se sdruženými okny k severní straně. K sakristii přistavěna předsíňka k východní straně, svisle bedněná prkny, kryta sedlovou stříškou. Presbytář s kruhovým oknem v ose, po stranách dvě segmentová okna s kamennými parapety. Jižní, epištolní strana se třemi okenními osami a bedněnými dveřmi s nadsvětlíkem. Západní průčelí s věží, vstup do objektu od Z a S strany předsíňkou čtvercového půdorysu, krytou trojbokou jehlancovou střechou. Západní průčelí děleno na tři pole oddělené pilastry ve štukové omítce, nad vstupní předsíňkou obdélné okno se segmentovým závěrem kůru. Věž prorůstá valbovou střechou stavby, dělena vodorovnou římsou s výžlabkem a s oplechováním, ve spodní ose v průčelí oválné okno v šambráně, kryté kovanou mříží. Ukončena vzdutou profilovanou římsou nad hodinovým ciferníkem, s obdélnými okny v horní části zakončenými plným obloukem. Věž završena osmibokou přilbovou střechou, ve vrcholu s makovicí a latinským křížem. Nárožní šambránové rámce v omítce. Střecha objektu valbová, s průnikem věže na Z straně, nad presbytářem šestiboká sanktusová věžička, oplechovaná stříška sanktusníku kalichového tvaru se segmentem v horní části, ukončena makovicí s latinským křížem. Omítky objektu v barvě světlého okru v ploše, v kombinaci s přírodními vápennými šambránami. Střecha objektu kryta plechovými šablonami položenými na bedněný krov.