kostel sv. Martina

Kostel sv. Martina je situován uprostřed návsi v parčíku, stavba je zděna ze smíšeného materiálu, nároží jsou armována z kamenných kvádrů. Tektonické články fasád jsou tónovány světle šedě, výplňové plochy světlý okrem. Jedná se o kostel podélného typu, orientovaný přibližně k JV. Sestává z lodi, presbytáře a Z hranolové věže. Na V straně přiléhá k obdélné části kněžiště apsidální, zevně pětiboký závěs. Exteriér má jednotnou pseudorománskou úpravu se šikmo předstupujícím soklem a kamennou profilovanou římsou. Fasády jsou rámovány nárožními odstupněnými lisénami, spojenými pod římsou obloučkovým vlysem s drobnými konzolkami. V ose Z průčelí předstupuje hranolová věž, členěná stejně jako ostatní fasády. Na Z straně se otevírá široký, půlkruhově zaklenutý portál s prostým ostěním na odstupněných soklech s dvoukřídlými dvěřmi. Záklenek vchodu vyplňuje volná dřevěná kružba. Před portál předstupuje mohutná sloupová edikula. Pískovcové sloupy spočívají na hranolových soklech s oblounovou patkou. Mají hladký dřík a krychlovou hlavici se stylizovanými listy. Edikula vrcholí prostým kamenným křížem, zasazeným do soklu. V 1. patře věže jsou prolomena v ose 3 stran obdélná půlkruhově zakončená okna v odstupněných špaletách. Nad nimi jsou umístěna 3 kruhová okna. Ve vrcholu věže se opakují 4 půlkruhově zakončená okna, nad nimiž jsou zasazeny kruhové hodiny. Tříosé boční fasády jsou rozděleny do 2 plánů. Širší střední část vystupuje před oba užší úseky (přičemž Z úsek přísluší obdélné části lodi a V presbytáři). Střední rizalit vrcholí trojúhelným štítem, lemovaným po obvodu obloučkovým vlysem a završeným pravoúhlým stupněm s kamenným křížem. Velká obdélná půlkruhově zaklenutá okna mají vyžlabené špalety. Střecha kostela je sedlová, krytá eternitem, nad apsidou je nižší valbová střecha. Střecha věže má tvar čtyřbokého komolého jehlanu, který přechází v osmibokou stanovou střechu, završenou makovicí a latinským křížem.