kostel Nejsvětější Trojice

Kostel Nejsvětější Trojice situován na náměstí, původně dřevěný, utrakvistický, s kamennou věží z r. 1605 (s letopočtem nad portálem). Jednolodní stavba s presbytářem zevně půlkruhově zakončeným, uvnitř pravoúhlým, se čtvercovou sakristií s oratoří v patře na jižní straně a hranolovou věží na jižní straně. Objekt vystavěn na návrší s opěrnou kamennou okolní zdí, na nízké kamenné podezdívce vyrovnávající svažitost terénu. Krov valbové střechy s pálenou taškou uchycenou na latích. Liniová, profilovaná, přesahující podokapní římsa probíhá po obvodu stavby. Průčelí objektu orientováno k Z straně, členěno lizénovými rámci, s oblými nárožími, tříosé. Prostřední osa se štukovým segmentovým páskovým portálem, nahoře s klenákem, vstupní dveře dvoukřídlé, oplechované. V nadpraží císařský erb, ve výši 1. NP obdélné okno kůru se segmentem ve vrcholu, ve štukovém ostění, nad ním oválné okno. Po pravé a levé straně vstupních dveří ve výšce cca 2 m od terénu ve zdi niky se světci v životní velikosti- vlevo sv. Cyril, vpravo sv. Metoděj. Hranolová věž s dvěma patry, ukončená profilovanou segmentovou římsou, po stranách s hodinovými ciferníky. Nároží stěn s lizénovými rámci, věž cibulově zakončená s lucernou a makovicí, ve vrcholu s latinským křížem. Výrazný portikus vstupní brány s rustikou a frontonem ve vrcholu, uprostřed císařský erb v oválu, po stranách páskový segmentový dekor, pod nimi text. Věž s prosvětlovacími čtvercovými okénky schodiště, ve 2. zvýšeném NP obdélná okna zakončena segmentem v horní části. Na východní stranu k hranolové věži přistavěna čtvercová sakristie s oblým nárožím, patrová, okna v 1. NP valeně segmentová. Dveře věžní brány dřevěné, dvoukřídlé s ozdobným kováním v horní části a zdobným zámkem. Segmentem zakončený presbytář s kruhovým oknem nad oltářem. Severní okapová strana (do náměstí) čtyřosá, dělena lizénovými rámci v omítce, okna lodi obdélná se segmentovým závěrem, ve štukových plochých šambránách, nad těmito okny oválná okna tvaru volského oka. Ve druhé ose (od levé strany) boční vstup dvoukřídlými dřevěnými dveřmi opatřenými plechem, ve štukovém ostění a klenákem ve vrcholu. Dožilé, hladké omítky světlé barvy. Parapety oken, sokl a římsy portíku věžní brány z pískovce. Dva hodnotné barokní reliéfní náhrobky z pískovce v parapetě jižní kostelní terasy z počátku 18. století.