kostel Povýšení sv. Kříže

Kostel situovaný na bývalém hřbitově západně od náměstí. Po architektonické stránce jednoduchá jednolodní orientovaná stavba postavená ze smíšeného zdiva s větším podílem kamene. Na loď obdélného půdorysu navazuje odsazený presbytář s půlkruhovým závěrem. Po stranách kněžiště stály přístavby sakristií, přičemž jižní byla roku 2006 z důvodu havarijního stavu demolována. Západnímu průčelí dominuje předsazená věž ukončena jehlancovou střechou s křížem ve vrcholu. Věž z každé strany opatřena sdruženým oknem a pod nimi hodinovým ciferníkem. Z hodinového stroje označeném Uhren-Fabrik, Freudenthal öst. Schlesien 1893 se zachovalo pouze torzo. K severní stěně věže přiléhá přízemní přístavek krytý pultovou střechou. Loď kryje sedlová střecha s valbou na východní straně, nad kněžištěm opět sedlová střecha přecházející nad závěrem v půlkužel. Oba krovy byly v roce 2002 postaveny nové. Původní břidlicová krytina nahrazena maloformátovou eternitovou. Fasády kostela jsou členěny jednoduše pouze lizénovými rámci a profilovanou korunní římsou. Obě delší strany kostela děleny podle čtyř os. První osa prolomena pouze jedním oknem ve vyšším patře osvětlujícím kruchtu, ukončeném půlkruhovým záklenkem. Ve zbývajících osách vždy po dvou oknech nad sebou. Níže situovaná vysoká okna s půlkruhovým záklenkem, nad nimi menší kruhové otvory. Ve třetí ose po obou stranách boční vstupy do kostela rámované jednoduchým kamenným portálkem. Na severní straně se dochovala nízká zděná předsíň krytá sedlovou střechou. Stejná byla i na jižní straně, ale ta byla společně s přístavky pro sousoší Olivetské hory (východně od vstupu) a pro sousoší Kladení do hrobu (západně od vstupu) zdemolována. Žádná socha z těchto sousoší se nezachovala, zbytky přístavků zatím zůstávají na plášti kostela čitelné. Kněžiště prolamují tři vysoká okna s půlkruhovým záklenkem. V těchto oknech byla ponechána původní, byť ve velké míře rozbitá, vitrajová okna ze zasklívání kostela na konci 19. století. Tato původní chrání z vnějšku ještě jedno nové zasklení v subtilních kovových rámech. Nad prostředním oknem je zasazena plechová tabulka s nápisem a chronogramem (1936). Hlavní vstup do kostela je situován v ose západního průčelí věže, lemován kamenným portálem. Na jeho překladu měl být vytesán letopočet 1669 a kříž (Krejčová, 2001).