kostel evangelický

Evangelický kostel postaven v lokalitě Hořejší Herlíkovice, nad levým břehem řeky Labe, ve stráni nad lesem. Stavba obdélného půdorysu s pravoúhlým presbytářem a věží přistavěnou k severní straně lodi. Nízká podezdívka objektu z lomového kamene vyrovnává mírnou svažitost terénu, lícuje se stěnami. Stavba nese znaky nastupujícího secesního slohu ve hmotě exteriéru, bez drobných architektonických detailů. Objekt se vstupem od východní strany trojdílnými dveřmi se segmentovým světlíkem, přistavěná otevřená předsíňka kryta pultovou střechou na dřevěných nosnících. Dominantní čtyřboká věž s dvěma sdruženými okny (s dřevěnými žaluziemi) po stranách v 2. NP ukončena štíty (k západní straně nad šířkou plochy zdi), kruhové hodiny po stranách nad okny. Střecha věže hrotitá, osmiboká, s latinským křížem ve vrcholu, kryta měděným plechem ve vodorovných pásech. Jižní strana lodi tříosá- 1. osa s rizalitovým štítem zaobleně zakončeným, se sdruženými okny v přízemí a segmentovým oknem v 1. NP. Druhá a třetí osa s okny segmentově zakončenými, v dřevěných rámech a základním dělením do kříže a kružnice, spodní části oken s páskovým trojitým dělením a matnými skleněnými výplněmi. Severní strana lodi dvouosá- s rizalitovým štítem a segmentovým oknem lodi. Šambrány oken opisují tvar ve štukové omítce. Okno presbytáře v dřevěném rámu, geometricky děleno, s barevnými vsazenými skly (kříž s vegetativním motivem). Krov vaznicové soustavy, věšadlový, krytinou bobrovky s jednoduchým krytím, úžlabí a svody v měděném plechu. Ve střeše odvětrávací vikýře ve tvaru volského oka.