venkovský dům

Roubená chalupa situována na okraji obce, pravém břehu řeky Úpy poblíž kamenného mostu a sochy sv. Jana Nepomuckého. Objekt obdélného půdorysu typu komorochlévního, postaven kolmo k vrstevnici a souběžně s potokem protékajícího zahradou. Štítové průčelí orientováno k jižní straně, roubená světnice z hrubě přitesaných trámů, zadní část objektu (dříve hospodářské zázemí) vyzděna a omítnuta. Přístup do objektu po částečně krytém zápraží s přesahujícími stropnicemi, vstupní dřevěné dvoukřídlé dveře se světlíkem. Z průchozí chodby vstup do kamenného sklípku pod světnicí (sklípek vystavěn z lomového kamene a cihel). Nízká kamenná podezdívka objektu vyrovnává svažitost terénu. Nárožní spoje roubených stěn s částečným rovným přeplátováním, bez zhlaví z hraněných trámů, světnice zpevněna kleštinami. Okna dřevěná s profilovanými parapety dělená do šesti polí, průčelí obytné, světnice tříosé, široký štít svisle bedněný s přelištováním spar, dvěma čtvercovými větracími otvory, ve vrcholu s valbičkou. Okapové strany objektu obytné světnice s dvěma vstupy do průchozí chodby a chléva. Zadní štítové průčelí v horním poli svisle bedněno s přistavěnou kůlnou, krytou pultovou střechou. Krov sedlové střechy bedněn, krytinou pozinkový plech v pásech.