vodovodní štola Světluška

Soubor věcí hradního vodojemu Světluška - Světlička Areál se skládá z nadzemní části - vstupního objektu tzv. Světličky a rozsáhlejší podzemní části jímací štoly a vodojemu. Součástí celého systému by měl být ještě objekt čerpací stanice ležící na soukromém pozemku mimo areál obory Hvězda, tento objekt ani přesný rozsah podzemní sítě není v současné době přesně zachycen. Vodovodní systém byl vybudován za vlády císaře Rudolfa II v roce 1603 pro zásobování Pražského hradu pitnou vodou. Architektonicky cenný je vstupní objekt do štoly, u něhož není doložené autorství. Protože vznikl v době působení Josipa Plečnika na Hradě, spekulovalo se o jeho autorství (pro mluví typické plečnikovské motivy - římsa, kruhová okna, režné zdivo). Objekt se nachází na části pozemku parc. č. 1231, nacházející se asi 200 m jihozápadně od letohrádku Hvězda v blízkosti potůčku. Jedná se o věžovou stavbu (průměr 2,4m) na kruhovém základě z režného cihelného zdiva, ukončenou nízkou kuželovou, plechem pokrytou stříškou. Vstup je pravoúhlý, obdélný, pův. jednokřídlé dřev. dveře nahrazeny ocelovými. Před vstupem kamenný stupeň, fasáda členěna plochou římsou, na povrchu s umělým kamenem a čtyřmi kruhovými okénky ve špaletách s šambránami, okna vyplněna kovanou mříží z rozštěpených pásů. Korunní římsa je pravoúhlá, s okapničkou z umělého kamene, silně vystupující. Vstup do školy je po točitém schodišti s pískovcovými stupni, vlastní štola je v celém rozsahu obezděna tvrdými režnými cihlami stejně jako věžička. Na stěně chodby je v červeném režném zdivu vystupující datace 1930 (nápis je v bílém režném zdivu). Ve stěnách štoly ústí drenážní otvory pro prameny vody z terénu. Voda je odváděna cca 9cm širokým kanálkem na kraji počvy k jímce a dále pokračuje k jímacím potrubím. Od věžičky vede štola východním směrem a na konci se větví. Celková délka štoly je 293 m.