venkovský dům

Dům čp. 5 je samostatně stojící přízemní roubený dům karpatského typu. Objekt je situován v dolní části obce Kunčice pod Ondřejníkem nedaleko místního hřbitova s klasicistním kostelem sv. Maří Magdaleny. Jihozápadní okapovou stranou je dům orientovaný směrem k potoku Tichávka (dříve Ondřejnice), přirozené kompoziční ose historické vesnice. Severovýchodní okapová strana se pohledově uplatňuje z novodobé hlavní obecní komunikace. Dům čp. 5 je typem jednotného domu podélného půdorysu. Pod prodlouženou sedlovou střechou navazuje na obytnou část hospodářský díl a kolna. K té přiléhá nízký deštěný přístavek s pultovou střechou sloužící jako kůlna či dřevník. K severovýchodní okapové straně, tj. směrem k silnici, se k domu přimyká druhý hospodářský přístavek, zčásti kamenný, krytý pultovou střechou. Dům byl postaven v mírném svahu, proto byl dle potřeby lokálně podezděn kamennou nebo cihlovou podezdívkou. Kolem paty domu na štítové jihovýchodní straně obíhá kamenný okapový chodník. Podél okapové strany s hlavním vstupem je dlažba řešena jako štětová. Roubenou stěnu domu tvoří půlkuláče a hraněné trámy, v nároží spojené dvojitým přeplátováním. Mezery mezi trámy jsou vyplněny mechem s hlínou nebo dřevěnými vložkami. Z hřebene střechy domu, opatřené polovalbami a pokryté šindelem překrytým asfaltovými pásy, vystupuje zděný cihlový neomítaný komín završený betonovou krycí deskou. Na jihozápadním okapovém průčelí je umístěn vstup do domu. V trámkové zárubni jsou osazeny jednokřídlé rámové dveře s podélně a příčně loženými kazetami. Na rubové straně dveří se dochovala dřevěná závora a kovový krabicový zámek čtvercového tvaru (myšák). Napravo ode dveří blíže pravému nároží domu je roubení přerušeno dvěma dřevěnými kastlovými okny prosvětlujícími světnici. Okna jsou čtyřkřídlá, dovnitř a ven otvíravá. Křídla nejsou členěná, v zavřené poloze jsou jištěna horní a spodní zástrčí a kličkami. Při levé zárubni vstupních dveří do domu jsou vsazena dvě úzká neotvíravá okénka, prosvětlující síň. V další ose směrem k levému nároží jihozápadního průčelí následuje trámková zárubeň s dřevěnými svlakovými dveřmi vedoucími do chléva. Dveře jsou zavěšeny na vnějších kovaných pásových závěsech s lístkovými konci. Kolna vedle chléva je přístupná dvoukřídlými prkennými vraty s vydělenými vrátky pro pěší. Skrze jednokřídlá vrátka je možné vstoupit do přídašku dřevníku odděleného deštěnou stěnou drážkové konstrukce od prostoru kolny. Jihovýchodní štítové průčelí domu je členěné dvěma okenními osami. Okno vlevo prosvětluje světnici, okno vpravo světničku. Výplně jsou kastlové, křídla dovnitř a ven otvíravá, zavěšená na zapuštěných závěsech s žaludovými nebo kuželovými konci s kuličkami, členěná na 2x2 tabulky. V pozici zavření jsou přichycená pomocí zástrčí a kliček. Roubení jihovýchodní stěny chrání podlomenice, pokrytá šindelem a asfaltovými pásy. Nad podlomenicí byl vztyčen štít bedněný ze svisle kladených prken. Pod valbou je štít ozdoben obloučkově vyřezávanou lištou. V ploše štítu je výzorník, vlevo od něj jsou zavěšena prkenná dvířka do podkroví zpevněná svlaky. Severovýchodní okapové průčelí domu zakrývá přibližně do poloviny jeho celkové délky hospodářský přístavek uzavřený pultovou střechou, vymezený štítovými deštěnými stěnami a podélnou stěnou vyzděnou z kamene. V navazující obvodové roubené konstrukci následuje dvojité okno do komory s provlékanou na koncích stáčenou meziokenní mříží. Křídla vnějšího okna jsou zavěšena na krátkých vnějších dekorativně tvarovaných kovaných závěsech, dovíraná ke sloupku pomocí kliček z pásoviny se stáčenými konci. Křídla vnitřního okna mají stejné kování, v zavřené pozici jsou jištěna obrtlíkem zapuštěným v horní části rámu. Před zadní, tj. severozápadní štítové průčelí v celé jeho šířce předstupuje nízký deštěný přístavek kůlny. Jeho střecha je pokryta šindeli a lepenkou. Štít je deštěný. Pozednice, o níž je opřena konstrukce pultové střechy kůlny, je podepřena cihelnými pilířky.