altán
Moravskoslezský kraj
Čeladná
Čeladná
Čeladná
altán

anotace

Altán zbudovaný v r. 1936 nad pramenem zvaným Cyrilka podle projektu Ing. Rosky z Kroměříže. Drobná z větší části dřevěná stavba otevřené konstrukce, inspirovaná lidovou architekturou.

popis památkové hodnoty

Romantická stavba nad pramenem Cyrilky vytváří spolu se sousední kaplí sv. Cyrila a Metoděje malebný estetický prvek v krajině. Svou architekturou nápadně připomíná styl architekta Dušana Jurkoviče a jeho stavby na blízkých Pustevnách.

popis

Drobná stavba čtvercového půdorysu vystavěná nad pramenem Cyrilky sousedící s kaplí sv. Cyrila a Metoděje. Stavba završena jehlancovou střechou s vikýři, krytou šindeli seřezanými do špice. Vikýře střechy novodobé osazeny níže k základně. Ve vrcholu střechy původní vyřezávaný malovaný kříž. Střecha v průčelí nesena dvěma vyřezávanými malovanými sloupky na kamenných patkách. Zadní stěna z plochých kamenných kvádrů. Na ose stěny nika s mozaikou sv. Cyrila držícího stavbu kostela. Mozaika zdůrazněna ve vrcholu kvádry skládanými do oblouku se středovým klenákem. Pod mozaikou římsa a ve spodní části v obdélné vpadlině vyústění pramene.

• Kód CZ 1796, Čeladná, ves, Čeladná, Frýdek-Místek, Moravskoslezský kraj
  • Kód CZ 23018, Hamry, vesnická čtvrť, Čeladná, Frýdek-Místek, Moravskoslezský kraj

• vznik - 1936

Podle návrhu Ing. Rosky z Kroměříže vystavěla r. 1936 tehdejší arcibiskupská správa lesů a statků. Autorem mozaiky z téhož roku B. Vačkář.

• oprava - 1987

Výměna šindele na střeše.