kostel sv. Bedřicha

Dřevěný neorientovaný kostel je postaven konstrukčním systémem tzv. stožárových kostelů. Základ stavby tvoří 16 sloupů střední konstrukce, nesoucích hlavní střechu. Plášť kostela je tvořen 20 nižšími sloupy, prostor mezi nimi je vyplněn deskami spojenými na pero a drážku se spárami krytými lištami. Předsíně před hlavním a oběma bočními vstupy, stejně jako sakristie přistavěná k zadní straně presbytáře až v r. 1911, jsou postavené stejnou konstrukční metodou jako hlavní část. Každá z těchto prostor má vlastní střechu krytou šindelem a doplněnou drobnými vikýřky, jejich rozdílné výšky vytvářejí bohatě členěnou hmotu stavby. Nad hlavním průčelím je na hřebeni lodi vztyčena hranolová věž s křížovou sedlovou střechou završenou vysokým jehlancem, hřebeny stříšek jsou zdobeny vyřezávanými stylizovanými dračími hlavami. Plášť kostela je po stranách ve spodní i horní (nad střechami bočních lodí) části prolomen obdélnými okny s vitrážemi s výjevy z křížové cesty (v dolní řadě) a s kruhovými terčíky v olověných rámečcích (v horní řadě). Hlavní vstupní dveře jsou zasazeny do sedlového profilovaného portálu vymezeného sdruženými sloupky s hlavicemi s datací 1875, dvoukřídlé dveře jsou v horní části prosklené terčíky zasazenými do olova a doplněné bohatým kováním. Dveře bočních vstupů jsou obdobné, zasazené do jednodušších portálů. Prostor interiéru je trojlodní, střední loď je vymezená 16 vysokými sloupy s prstenci a vyřezávanými barevnými hlavicemi. Tento střední prostor je osvětlen okny obíhajícími v horní části. Sloupy jsou spojeny zaslepenými arkádami zdobenými řezbami s motivy čtyřlistů a křížů, pouze v místě průchodů k bočním vstupům a na hudební kruchtu jsou arkády otevřené. Střední i boční lodi jsou zastropeny plochými dřevěnými záklopovými stropy. Presbytář, oddělený půlkruhovým vítězným obloukem, má šikmý strop kopírující sklon střechy. Po stranách vítězného oblouku jsou umístěny erby stavitele, olomouckého biskupa Fridricha z Fürstenberka, a olomouckého arcibiskupství. Nad hlavním vstupem je hudební kruchta, otevřená do lodi trojdílnou arkádou a přístupná z evangelijní strany dřevěným vřetenovým schodištěm. Po stranách bočních vstupů jsou výklenky s oltáři a zpovědnicemi.