pomník Maryčky Magdonové

Pomník Maryčky Magdonové se nachází na vnější straně ohradní zdi hřbitova, ležícího v blízkosti vodní nádrže Šance na horním toku řeky Ostravice. Pomník akcentuje jižní roh ohradní zdi hřbitova, z níž vystupuje jako převýšený stupňovitý pilíř či pilířová stěna z kamenného zdiva s reliéfem od ostravského sochaře Augustina Handzela. Stěna je vyzděná analogicky jako ohradní zeď z přitesávaných, nepravidelně oválných kamenů s hrubým spárováním. Pouze levé, jednou odsazené nároží, a částečně vrchol pravého jsou ohraničeny armováním z pravidelných kvádrů. Na čelní straně je osazen vlastní reliéf z umělého kamene. Pod zastřešující půlkruhovou římsou je vertikálně obdélná deska 1,4 x 2,2m s vysokým reliéfem dívky v pohledu en face. Dívka, oděná do haleny a sukně, stojí bosa s váhou na své levé noze, zatímco pravá, mírně pokrčená se chystá vykročit. Dívka shlíží hlavou v šátku k výjevu šachty vpravo pod sebou. Ruce má spuštěny podél těla, v levé přidržuje u boku otep dřeva v zástěře. V úrovni jejich kolen pak probíhá v pozadí silueta šachet a podhorské vesnice. Pod reliéfem horské vsi je signován autor Aug. Handzel. Níže navazuje nápisová deska 1 x1,45m s plastickým nápisem v kapitálách o výšce 7cm. Jedná se o přepis 4. sloky Bezručovy básně „Maryčka Magdonová“: BEZ KONCE JSOU LESY / MARKÝZE GÉRA. / OTCOVÉ KDYŽ V JEHO / POBITI DOLECH (v básni však robili dolech), / SMÍ SI VZÍT SIROTEK / DO KLÍNU DRVA, / CO PRAVÍŠ, MARYČKO / MAGDONOVÁ?// A dole v pravém rohu, z pohledu diváka, je připojen rytý nápis v kapitálách o výšce 4 cm: PETRU BEZRUČOVI / TĚL. JEDNOTA SOKOL / VE ST. HAMRECH / R. 1933.// (Mgr. D. Alterová, NPÚ,ú.o.p. Ostrava, 2016)