kostel Panny Marie Pomocnice křesťanů

Dřevěná roubená neorientovaná stavba na kamenné podezdívce, jejíž venkovní plášť je obložený šindelem tvaru bobrovky. Vnější členění stavby napodobuje tvarosloví zděné architektury s pravidelným dělením stěn lisenami. Kostel má tradiční půdorys s obdélnou lodí a užším, polygonálně ukončeným presbytářem obráceným k severu. Před průčelí je představěna předsíň, nad níž se tyčí nízká hranolová věž opláštěná svislým deštěním, s ozdobně vyřezávanou římsou a vysokou jehlancovou střechou ukončenou makovicí s křížem. Loď je na obou stranách osvětlena 5 okenními otvory, presbytář 2. Po dvou menších oknech osvětluje z každé strany předsíň s hudební kruchtou. Obdélná okna v jednoduchých rámcích jsou zdobena rovnou nadokenní římsou, stavbu završuje profilovaná dřevěná korunní římsa. Nad hlavním vstupem do předsíně se nachází obdélná kartuš s volutovými křídly a malovaným mariánským anagramem a nápisem: Pomocnice křesťanů oroduj za nás. Staré Hamry-Gruň. Západní strana lodi je uprostřed prolomena bočním vstupem. Střecha kaple i věže je krytá plechem. Interiér je inspirovaný bazilikálními trojlodními kostely včetně dnes již zrušeného prosvětlení hlavní lodi okénky nad bočními loděmi, kam světlo přiváděly dvojice vikýřků ve střešním plášti. Loď je podélně členěna šesti hranolovými pilastry s vyřezávanými hlavicemi, spojených arkádami, čímž vzniklo trojlodí s velmi úzkými bočními loděmi. Stěny bočních lodí jsou členěny slepými arkádami, v nichž jsou umístěna okna. Hlavní i boční lodě jsou plochostropé, se záklopovým stropem. Presbytář je zastropen dřevěným stropem na způsob valené klenby se třemi výsečemi v závěru. Severozápadní kout boční lodi je nízkým bedněním upraven pro funkci sakristie. Z plochostropé předsíně se schodištěm na pravé straně vstupuje na hudební kruchtu v patře, prolomenou do prostoru lodi třemi vysokými půlkruhovými arkádami na hranolových pilířích, s plnou poprsní. Interiér je řešen v barvě přírodního dřeva, veškerou výzdobu tvoří pouze řezby. Podlaha je krytá keramickou dlažbou. (text Mgr. R. Rosová, NPÚ-ÚOP v Ostravě, 2014)