kostel sv. Petra a Pavla

Dřevěný roubený kostel na kamenné podezdívce, obdélného půdorysu s užším polygonálním presbytářem. V hlavním průčelí je vztyčena částečně předsazená hranolová věž zakončená cibulovou bání krytou šindelem s křížem ve vrcholu. Šindelem krytá korunní římsa obíhá kostel včetně věže. Kostel má sedlové střechy kryté šindelem, na hřebeni střechy presbytáře se nachází polygonální sanktusník s šindelovým pláštěm a krytinou báně. Kostel je opláštěn dřevěnými svisle kladenými deskami s lištami kryjícími spáry. Na evangelijní straně presbytáře je přistavěna sakristie s pultovou šindelovou střechou. Loď je ze severní strany osvětlena jedním, z jižní strany dvěma obdélnými okny, rovněž presbytář má dvě okna z jihu a jedno ze severu. Uprostřed jižní stěny lodi je prolomen boční vstup. Loď i presbytář mají plochý deskový strop, stěny tvořené pohledovými trámy bez povrchové úpravy. Okna v interiéru lemovaná dřevěnými rámy s profilovanou nadokenní římsou. Dlažba je původní kamenná, u vstupu cihlová. Téměř čtvercová loď je od poměrně dlouhého presbytáře oddělena stlačeným vítězným obloukem s datací a monogramem stavitele (?): ANO 1766 / WP. Západní stranu lodi zabírá hudební kruchta nesená dvojicí vyřezávaných pilířů, s poprsní v podobě balustrády, přerušené předsunutým tělesem varhan. Kruchta je přístupná schodištěm na severní straně. (text Mgr. R. Rosová, NPÚ-ÚOP v Ostravě, 2014)