důl č. I / Alpine / Václav / Pionýr

Důl založen v r. 1899 Rakouskou alpinskou montánní společností pod názvem č. I, později Alpine. Důl modernizován v letech 1918-23, v r. 1928 přejmenován na Václav. Těžba byla ukončena r. 1967. Z původně tří památkově chráněných budov zůstala zachována administrativní (správní) budova čp. 209. Kotelna a strojovna těžního stroje byly zbořeny po zrušení památkové ochrany v r. 2010. Jednalo se o zajímavou architekturu halových budov s fasádami v kombinaci režného červeného zdiva a omítaných prvků (lizény a korunní římsa) s vysokými průmyslovými okny a segmentovými a mansardovými střechami. Dochovaná správní budova stojí u vstupu do areálu, dnes je využívaná jako sídlo obchodní firmy. Exteriér budovy v režném červeném zdivu s bohatým členěním fasád je obnoven, část střechy je prosvětlena střešními okny, v její severní části je vklíněna prosklená lomená stříška, kryjící balkon, v interiéru patrně došlo ke změnám.