Karolinum

Celý areál KP Karolinum je komplex tvořený řadou objektů, budov a dvorů, vzájemně propojených a vymezených ulicemi Celetná, Ovocný trh a Železná. Vlastní objekt, tzv. Karolinum, čp. 541, tvoří srostlice několika středověkých domů včetně tzv. Rektorského křídla a Rektorské věže, jednotně sjednocený a částečně doplněný podle projektu Jaroslava Fragnera v letech 1947 – 1970. Součástí areálu jsou dále: Bubnovský dům (čp. 559) včetně jeho dvorních křídel a ohradních zdí, dům U Nožičků (čp. 560) včetně jižního objektu, dům U sv. Jana (čp. 561) včetně dvorního traktu, Buquoyský dům (čp. 562) a další drobné objekty (fontána Pramen vědy", oplocení a 2 stožáry v hlavním nádvoří při vstupu do areálu a socha M. J. Husa (parc. 568) ve vnitřním nádvoří domu čp. 541.