1000158316 - liniové opevnění - soubor objektů těžkého a lehkého opevnění s tvrzí Stachelberg
liniové opevnění - soubor objektů těžkého a lehkého opevnění s tvrzí Stachelberg
Babí
Babí
liniové opevnění

anotace

Areál nedostavěné dělostřelecké tvrze a lehkých objektů čs. pohraničního opevnění. Významný doklad technické úrovně a možností Československa v závěru 4. desetiletí 20. století a přípravy na obranu republiky.

popis památkové hodnoty

Dokončené objekty samostatných pěchotních srubů představují názorné ukázky staveb tohoto druhu. Nedokončené stavby spolu s dokončeným pěchotním srubem T S-73 jedinečným způsobem dokumentují způsob a jednotlivé etapy výstavby předválečné tvrze. Velmi vysokou dokumentační hodnotu mají nedokončené podzemní prostory zachované ve velmi autentické podobě, v níž byly v roce 1938 opuštěny. Pěchotní srub T S-73 je ve srovnání s ostatními objekty svého druhu výjimečný svým netypickým půdorysem i velikostí.

stav zachování památkové hodnoty

Jednotlivé objekty včetně podzemních prostor jsou zachovány velmi autenticky, i když ve stádiu pokročilého rozestavění. Nachází se v dobrém stavu a jsou pravidelně udržovány, včetně zbavování náletové vegetace. Podzemní prostory jsou postupně odklízeny.

popis

Soubor pevností tvrze Stachelberg se rozkládá v prostoru mezi osadami Babí, Prkenný Důl a někdejší osadou Rýchory, v oblasti kót Březové hory a Hřebínku. Hlavním objektem tvrze je pěchotní srub T-S 73 (podle plánů konečné podoby tvrze však jako hlavní objekt plánován nebyl) v současné době s jediným možným přístupem do podzemí. Cca 300 m jižně od tohoto srubu se nachází základová deska plánovaného objektu T-S72 a dále směrem na jih základová deska plánovaného srubu T S-71. Dále jižním směrem při úbočí kopce Baba za kamenolomem se nachází samostatný pěchotní srub T S-70 ,,U lesa”. Severozápadním směrem od srubu T-S73 při cestě k hlavní silnici do Trutnova a Žacléře se nachází základová deska plánovaného objektu T S-74, při cestě jsou patrny i zbytky staveniště - podstavce drtiče po štěrku (nejsou předmětem ochrany). Dále severozápadním směrem při červené turistické trase na Rýchory stojí objekty samostatných pěchotních srubů T-S81a, T-S 81b a T-S 82. Popis jednotlivých objektů viz samostatné evidenční listy. Soubor samostatných i tvrzových objektů těžkého opevnění doplňují i linie lehkého opevnění, předmětem ochrany je však pouze jedna linie. Předmětem ochrany je soubor objektů těžkého opevnění sestávající z tvrzových a samostatných pěchotních srubů: Základová deska tvrzového pěchotního srubu T –St – S 74 na pozemku parcely č. 1168/4, bez pozemku parcely č. 1168/4 s přilehlou protitankovou překážkou na pozemcích parcel č. 1182, 282/9, 2830 a 1168/1, bez pozemků parcel č. 1182, 282/9, 2830 a 1168/1, v k. ú. Babí. Základová deska tvrzového pěchotního srubu T –St –S 72 na pozemku parcely č. 956/4, bez pozemku parcely č. 956/4, v k. ú. Babí. Tvrzový pěchotní srub T – St – S 73 na pozemku st. parcely č. 309 (dříve p. p. č. 1168/1) s protitankovou překážkou na pozemku parcely č. 1168/1, bez pozemků, v k. ú. Babí. Samostatný pěchotní srub T – S 81a na pozemku st. parcely č. 293 (dříve p.p. č. 1197), bez pozemku, v k. ú. Babí. Samostatný pěchotní srub T – S 81b na pozemku st. parcely č. 316 (dříve p.p. č. 1197) s přilehlou protitankovou zábranou (železobetonový práh pro protitankové jehly, protitankový příkop) na pozemcích parcel č. 1197, 1228, 1230/1, 1230/2, bez pozemků, v k. ú. Babí. Samostatný pěchotní srub T – S 82 na pozemku parcely č. 1376, bez pozemku parcely č. 1376, v k. ú. Babí. Samostatný pěchotní srub T – S 70 na pozemku st.parcely č. 317 (dříve p.p. č. 359/3, 416/4), bez pozemku, v k. ú. Babí. Předmětem ochrany je i soustava podzemních chodeb a sálů rozkládající se pod pozemky parcel č. 956/1, 956/3, 956/4, 958/1, 958/2, 856/3, 2863 částečně 877/5 (pouze spojovací chodba mezi kasárnami a sklady munice pod fiktivním objektem S-78 okrajově zasahující pod tuto parcelu – viz vyznačení v přiložené mapě a okrajová část hlavní galerie), 959/1, 959/2, 2835/2, 2832/3, 1042/1, 1106/6, 1106/3, 1106/2, 1168/1, 1105, 1161/1, 1110, 1109, 1160/1, 3074, 2828/4, 1157/2, 2828/1, včetně pomocné pracovní štoly pod pozemky parcel č. 856/1, 858/1 a pod pozemkem parcely č. 1168/4 a st. parcely č. 309. Dále je předmětem ochrany linie lehkého opevnění sestávající z: -lehkého objektu vz. 37 D2 č. 52 na pozemku st. parcely č. 305 (dříve p.p. č. 1208), bez pozemku, v k. ú. Babí -lehkého objektu vz. 37 A – 180 č. 53 na pozemku st. parcely č. 298 (dříve p.p. č. 1208), bez pozemku parcely č. 1208, v k. ú. Babí -lehkého objektu vz. 37 A 140 č. 54 na pozemku st. parcely č. 306 (dříve p.p. č. 1174), bez pozemku, v k. ú. Babí -lehkého objektu vz. 37 D1 č. 59 na pozemku st. parcely č. 304 (dříve p. p. č. 1168/1), bez pozemku, v k. ú. Babí -lehkého objektu vz. 37 A – 200 č. 60 na pozemku st. parcely č. 308 (dříve p. p. č. 1161/1), bez pozemku, v k. ú. Babí -lehkého objektu vz. 37 A-140 č. 61 na pozemku st. parcely č. 310 (dříve p. p. č. 1168/1), bez pozemku parcely, v k. ú. Babí -lehkého objektu vz. 37 A – 220 č. 62 na pozemku st. parcely č. 314 (dříve p. p. č. 1098/3 a 1029), bez pozemků, v k. ú. Babí -lehkého objektu vz. 37 A-140 č. 66 na pozemcích st. parcel č. 300 a 301 (dříve p. p. 570/1 a 654), bez pozemků, v k. ú. Babí -lehkého objektu vz. 37 A-160 č. 67 na pozemku st. parcely č. 296, bez pozemku st. parcely č. 296 (dříve p. p. 525), v k. ú. Babí -lehkého objektu vz. 37 A-120 č. 68 na pozemku st. parcely č. 2958, bez pozemku st. parcely č. 295 (dříve p.p. 468), v k. ú. Babí -lehkého objektu vz. 37 B2-90 č. 261 na pozemku st. parcely č. 312, bez pozemku st. parcely č. 312 (dříve p.p. 359/2), v k. ú. Babí

• Kód CZ 106, Babí, ves, Babí, Trutnov, Královéhradecký kraj

• vznik - 1937 - 1938

Využití

• V interiéru pěchotního srubu T - S73 je nainstalována muzejní expozice s historií pevnosti i vojenského opevňování před 2. světovou válkou, součástí prohlídkové trasy je i převážná část podzemních prostor. Zbývající objekty tvoří součst naučné stezky ,,Stachelberg”, na níž přímo navazuje naučná stezka ,,Opevněné Trutnovsko”. Přístup do interiéru jednotlivých objektů (mimo pěchotního srubu T - S73) je z bezpečnostních důvodů zamazen. Součástí naučné stezky jsou i objekty lehkého opevnění, z nichž jeden (č. 61) pojímá muzejní expozici s plným vybavením, jeké měl mít v případě použití.