socha sv. Jana Nepomuckého na podstavě

Skulptura sv. Jana Nepomuckého situována pod kostelem sv. Šimona a Judy při horní cestě, nad hlavní komunikací ve směru Trutnov - Radeč, po levé straně. Na kamenné pískovcové základně sesazené z kramlovaných stupňů s vrchním oblounem je postaven kvádrový sokl s předsazenou konvexní profilací, zdobený v čelním pohledu kartuší kulatého tvaru s nápisem. Po stranách soklu kvadrilobní liniové rámce. Podstavec s mohutnou, v čelním pohledu uprostřed vzdutou římsou s volutovými křidélky. Předsazená konvexní čelní profilace s reliéfem umučení sv. Jana Nepomuckého v obdélné zdobené kartuši, ve spodní a horní části s rokaji (hřebínky a plaménky). Reliéf o rozměru 100x55 cm se zoébrazením sv. Jana Nep. při svržení z mostu do řeky se čtyřmi vojáky. Po stranách podstavec zdoben liniovým geometrickým vzorem, ve spodní a vrchní části s volutovými křidélky. Římsa podstavce s kvádrovou vyrovnávající deskou, na které je umístěn vzdutý plintus, na něm socha sv. Jana Nepomuckého. Figura světce v životní velikosti, v kontrapostu s pokrčenou levou nohou, v tradičním ikonografickém pojetí, hlava skloněna k levému rameni s pohledem na krucifix vodorovně položený na rukou. Kruhová svatozář bez hvězd. Celková velikost cca 4 m, materiál světlý pískovec.