dům

Muzeum č.p. 2 je zděná, částečně podsklepená stavba o dvou nadzemních podlažích, vybudovaná na obdélném půdorysu s polovalbovou střechou krytou eternitem se čtyřmi vikýři. Vstupní průčelí je orientováno na severozápad do Husovy ulice. Severozápadní průčelí je v patře i přízemí šestiosé, se vstupem ve třetí ose zleva. Druhá a čtvrtá osa jsou zleva zaslepeny. Vstup je opatřen dvoukřídlými dřevěnými dveřmi. Vstup v segmentově ukončeném portálu s klenákem a nadsvětlíkem. Nad vstupem v nápisovém rámci je nápis MUSEUM. V zaslepené ose (druhá zleva) deska s nápisem: V TOMTO DOMĚ ŽIL/ V LETECH 1878-1913/ SPISOVATEL/ ANTAL STAŠEK/ A SVÉ MLÁDÍ ZDE STRÁVIL/ JEHO SYN/ IVAN OLBRACHT/ VÝZNAMNÝ PUBLICISTA A SPISOVATEL. Přízemí severozápadního průčelí je opatřeno bosáží, okna čtyřtabulková, v líci. Patro je šestiosé, třetí osa zprava zaslepena. Nad okny nadokenní římsa, ve vrcholu oken klenák. Okna jsou dvojitá, dvojdílná, čtyřtabulková. Severovýchodní průčelí v přízemí trojosé, s bosáží. Patro je čtyřosé. Okna s nadokenními římsami dělená jako u severozápadního průčelí. Štít je dvouosý, okna v šambránách s ušima. Jihozápadní průčelí v přízemí i patře trojosé, štít dvouosý. Přízemí je od patra odděleno profilovanou římsou. Jihovýchodní průčelí směřuje do uzavřeného dvora. Fasáda v přízemí je opatřena bosáží. Barva omítky smetanová, s bílým armovaným nárožím. Pevnou součástí muzea je kamenný dveřní portál přenesený z mlýna č.p. 87 v Košťálově - tzv. Culíkův portál. Ten postavil Jan Culík pro Rykrův mlýn v Košťálově. Ostění portálu je zdobené klasickými pletenci a pilovou lištou vybíhá do stran krátkými zaoblenými festony a ve výši světlíku snítkami s květem a poupaty. Na segmentová klenutí nasedá bohatý, srdčitě ukončený štít s reliéfním znakem mlynářského řemesla. Na překladu pod světlíkem je vyryt do dvou řádek nápis: Z nákladu Pana: Gohanesa: Rykra: Spocestne: Obci: Kosstalowski mistr: Bjl: Gan: Cvljk: Zdejssj: Dne: 22. julii: Ano: 1815. Na kamenné desce, zasazené vpravo nad portálem je v kartuši lemované perlovcem znak zednického řemesla a nápis: Zednicky Mjstr: Wencl Těhnjk: Starsj Towaris: Wencl Ganassek.