zámek

Zajímavě řešená pozdně barokní stavba zámku čp. 6 3křídlé dispozice stojí volně, přibližně ve středu obce poblíž kostela sv. Martina, orientovaná prodlouženým (s nárožními krátkými křídly) průčelím k silnici (k JZ) vedoucí ve směru Luštěnice - Mladá Boleslav. Boční křídla vymezují v zadní části čestný dvůr v podobě písmene U, který dnes pozvolna přechází k V a J v rozlehlou zahradu. Zahrada je na S straně vymezena kamennou hřbitovní zdí kostela, ve které je prolomena brána (dnes zaslepená), kdysi spojující areál kostela s areálem zámku (viz. EL areálu kostela sv. Martina). V základu patrová stavba zámku je kryta nízkými mansardovými střechami s vikýři, respektující členění fasád okenními osami. Hlavní, bohatě arch. členěné průčelí se zkosenými nárožími (pásovou rustikou, mezipatrovou a korunní římsou, pilastry, pravoúhlými a půlkruhově zaklenutými okny se štukovými šambránami s různými formami římsových suprafenester) má střední 2patrový rizalit zdůrazněný edikulovým portálem (s pseudoiónskými pilastry a polosloupy vynášející široce rozeklané kladí) se sochařskou výzdobou (se 2 dvojicemi putti) a půlkruhově vyklenutou profilovanou římsou (kdysi s vázou a 2 putti) s prolamovanou atikou a 2 nárožní rizality (postranní zvýšené pavilony přišli o atiky patrně při novodobých úpravách). Patrová boční křídla mají jednodušeji řešené fasády s arch. tvaroslovím vycházejícím z členění hlavního průčelí. Interiéry přízemí jsou převážně klenuté valenými klenbami s 5bokými výsečemi, S boční křídlo i klenby křížové). Široký průjezd do čestného dvora ve středním rizalitu je překlenut plackou, užší ve střední obdélné kompaktní části křížovou klenbou. Předmětem ochrany je zámek čp. 6 a vymezený pozemek.