rodný dům Sigmunda Freuda

Samostatně stojící jednopatrový, částečně podsklepený, dům na půdorysu písmene "L", se dvěma zkosenými nárožími. Fasády domu horizontálně členěny předsazenou soklovou částí, jednoduchou patrovou římsou a završeny profilovanou korunní římsou (vyjma štítových stěn). Plocha fasád pojednána v béžové barvě, architektonické články v podobě říms a šambrán lemujících okenní otvory (vyjma oken ve štítu) v barvě bílé, soklová část opatřena strukturovanou (na hrubo nahozenou) omítkou šedé barvy. Hlavní (východní) průčelí o čtyřech okenních osách, obrácené do Zámečnické ulice, prolomeno hlavním pravoúhlým vstupem do domu a sedmi okenními otvory, v úrovni 1. nadzemního podlaží uzavřenými segmentovým záklenkem. Ve vstupu osazeny dřevěné dvoukřídlé profilované rámové (výplňové) dveře s nadsvětlíkem, okenní výplně rovněž dřevěné a rozdělené do šesti tabulek. Jižní fasáda obrácená do ulice Čs. Armády o dvou okenních osách, prolomena čtyřmi pravoúhlými okenními otvory a jedním sklepním okénkem v soklové části. Severní fasáda prolomena pouze dvěma okenními otvory menších rozměrů ve štítu. Okenní výplně zde opět dřevěné, rozdělené do čtyř tabulek. Na severní straně exponovaná větší část - tři vertikální pole - dřevěné uzavřené patrové verandy. Západní část boční fasády o jedné okenní ose prolomena v úrovni 1. nadzenmího podlaží okenním otvorem uzavřeným segmentovým záklenkem, v 2. nadzemního podlaží pravoúhlým okenním otvorem. Na západní straně exponováno jedno vertikální pole dřevěné verandy, v jejím nároží situován zděný pilíř. Západní štítová fasáda prolomena v úrovni 1. nadzemního podlaží dvěma pravoúhlými okenními otvory menších rozměrů a ve štítu jedním menším okénkem, druhé štítové okénko slepé. Dřevěné výplně oken západní štítové fasády rozděleny do čtyř tabulek. Střecha domu polovalbová, krytá dřevěným šindelem. Komíny nad střešní rovinou omítané, s jednoduchou komínovou římsou, pojednané v bílé barvě. Dům s dochovaným dispozičním řešením, s rekonstruovanou interiérovou výmalbou na základě provedených restaurátorských sond. Exteriérová podoba domu (fasády, výplně otvorů, veranda, střešní krytina) i jeho bezprostředního okolí je výsledkem rekonstrukce z počátku 21. století. Pamětní deska Sigmunda Freuda od akademického sochaře Karla Vašuta je aktuálně uložena na půdě rodného domu č. p. 117.