kříž

Kamenný - pískovcový krucifix postavený v bezprostřední blízkosti domu č. p. 912. Na dvou destruovaných kamenných schodišťových stupních osazen trojdílný podstavec horizontálně členěný profilovanými římsami. Na podstavci vztyčen hladký kříž s korpusem Krista s plasticky rozvinutou bederní rouškou připevněnou uzlem na pravém boku. Hlava Krista s trnovou korunou má pravidelně modelovaný obličej s klidným výrazem ve tváři. Na čelní (západní) straně střední části podstavce situován mělký reliéf Bolestné Panny Marie, na severní straně reliéf sv. Metoděje a na jižní straně reliéf sv. Cyrila. Zadní (východní) strana podstavce opatřena nápisem: Tento / kříž jest ke cti a / chvále boží / výstaven nakladem / Cyrilla a / manžélký Marie / Turek. / Roků 1882./. Na čelní straně v horní části podstavce v mělkém reliéfu ztvárněny nástroje Kristova umučení. Na severní a jižní straně spodní části podstavce vytesána, již špatně čitelná, jména světců, patrně v tomto znění: St. METIIODĚJ a St. CYRILL.