kostel sv. Mikuláše

Kostel sv. Vojtěcha je situován v centru intravilánu obce. Jedná se o orientovanou zděnou stavbu s obdélnou lodí, pravoúhle ukončeným presbytářem a předsazenou hranolovou věží před západním průčelím. Věž je umístěna v ose před západním průčelím lodi. Vystavěna ze smíšeného zdiva, nároží armovány kamennými kvádry. Omítka z větší části opadaná, na zbytcích, které jsou dochovány především v přízemí, jsou vidět fragmenty pásové rustiky. Střecha nad lodí i presbytářem je sedlová s valbou na východní straně, krytinu tvoří pálená bobrovka. Věž je zastřešena jehlancovou střechou krytou plechovými šablonami. Sakristie je kryta sedlovou střechou s plechovými šablonami. Západní stěnou přízemí prostupuje obdélný vstupní otvor s kamenným ostěním a přímým překladem. Otvor vyplňují dvoukřídlé dřevěné dveře rámové konstrukce. Před vstupem je umístěn jeden kamenný schodišťový stupeň. Nad vstupem je prolomeno půlkruhový okenní otvor osvětlující 1. patro věže. Okenní výplň chybí. Nad okenním otvorem probíhá výrazná kordónová římsa, která plynule přechází v korunní římsu lodi a presbytáře. Severní průčelí přízemí věže je nečleněné, k jižnímu je přiložen schodišťový přístavek krytý pultovou střechou. Vstupní otvor do přístavku je v západním průčelí, je obdélného tvaru s kamenným ostěním vyplněný jednokřídlými dřevěnými dveřmi rámové konstrukce. Zvonové patro věže je osvětlováno trojicí půlkruhově ukončených okenních otvorů, které vyplňují horizontální dřevěné žaluzie. Věž je ukončena profilovanou korunní římsou. Ta je vždy ve středu půlkruhově projmuta. V půlkruhu pak byly umístěny ciferníky věžních hodin. Loď. Obdélného půdorysu, pod korunní římsou dochovány zbytky omítky. Jižní i severní průčelí jsou členěny dvěma okenními otvory se segmentovým záklenkem. Okna jsou čtyřkřídlá, v horní třech pětinách dělená poutcem. Spodní křídla jsou třítabulková, horní dvoutabulková. Na obou průčelích je pod západními okny vidět nárožní armování původní gotické lodi. Západně od východního okna v jižním průčelí je ve zdivu patrný lomený oblouk gotického jižního vstupu do lodi. Mezi stávajícími okny je na stejné stěně patrný zazděný otvor západního gotického okna. Z východního okna je ve zdivu vidět pouze spára po východní špaletě. Presbytář. Odsazený presbytář obdélného půdorysu s nárožím armovaným kamennými kvádry. Jižní a severní stěna je prolomena obdélným okenním otvorem shodného tvaru včetně výplní s okny v lodi. na východní stěna je patrná špaleta lomeného gotického okenního otvoru. Sakristie. Sakristie obdélného půdorysu je přiložena před jižní průčelí lodi a presbytáře. Západní stěna je prolomena obdélným vstupním otvorem s kamenným ostěním, který je vyplněn jednokřídlými dřevěnými dveřmi rámové konstrukce. Jižní stěna prostupuje půlkruhově ukončený okenní otvor. Okenní výplň je dělena poutcem na dvě části. Spodní je tvořena dvěma dvoutabulkovými křídly, horní jedním pevným půlkruhovým okenním křídlem. Východní a západní průčelí jsou ukončena profilovanou korunní římsou. Jižní stěna je ukončena trojúhelníkovým štítem s kulatým okenním otvorem. Interiér. Loď kostela je plochostropá se dvěma čtyřlistými štukovými zrcadly. Stěny kolem okenním otvorů a nad vítězným obloukem jsou zdobeny štukovými rozvilinami. V západní části lodi zděná kruchta spočívající na čtyřech kamenných sloupcích. Podlaha tvořena z kamenných dlaždic. Kostelní lavice dřevěné, pravděpodobně z 2. poloviny 19. století. V jihovýchodním, resp. severovýchodním rohu lodi jsou umístěny pozdně barokní boční oltáře (pravděpodobně z 2. poloviny 18. století), oba již bez oltářních obrazů. Presbytář zaklenut jedním polem křížové klenby s kruhovým svorníkem ve vrcholu. Podlaha rovněž tvořena kamennou dlažbou. Klínová žebra s vyžlabením vybíhají z konzol. na jižní stěně vítězného oblouku je zavěšena dřevěná polychromovaná kazatelna. Pod ní stojí kamenná křtitelnice. Hlavní oltář opět z 2. poloviny 18. století, rovněž bez oltářního obrazu. Sakristie plochostropá, podlaha stejná jako v lodi a presbytáři. V severozápadním rohu je umístěno kamenné schodiště na kazatelnu. Podvěží je plochostropé, neseverní straně je umístěno dřevěné schodiště do patra věže.