kostel sv. Kříže

Samostatně stojící jednolodní orientovaná sakrální stavba vystavěná v blízkosti náměstí. Kostel s ustupujícím polygonálně uzavřeným kněžištěm se třemi opěrnými odstupňovanými pilíři má přistavěnu na evangelijní (severní) straně sakristii a vstup na schodiště k hudebnímu kůru. Západní průčelí kostela s opěrnými odstupňovanými pilíři v nárožích prolomeno hlavním vstupem v podobě kamenného lomeného profilovaného portálu, v něm osazeny dřevěné dvoukřídlé rámové (výplňové) dveře s dochovaným kováním, pojaté ve dvou odstínech hnědé barvy: profilovaná část výplní světle hnědá, zbylá plocha dveří tmavě hnědá. Nad portálem situován okenní otvor uzavřený půlkruhovým záklenkem, lemovaný profilovanou šambránou a profilovanou podokenní římsou. Dřevěná okenní výplň rozdělená do 12-ti tabulek, opatřená tmavě hnědým nátěrem. Průčelí od štítu odděleno profilovanou korunní římsou. Štít prolomen dvěma menšími okenním otvory uzavřenými segmentovým záklenkem, v otvorech instalovány dřevěné žaluzie v tmavě hnědé barvě. Nad okny štítu, ve středu, v mělké nice lemované profilovanou šambránou a římsou, situován na štukovém plintu kříž s korpusem Krista. Ramena štítu zvýrazněna profilací. Soklová část stavby tvořena kamennými deskami ukončenými kamennou římsou (nenachází se po celém obvodu kostela). Jižní (epištolní) fasáda s třemi opěrnými odstupňovanými pilíři prolomena třemi okenními otvory uzavřenými záklenky, lemovanými profilovanou šambránou s klenákem a profilovanou podokenní římsou s vykrojeným parapetem. Okna různých rozměrů s dřevěnými výplněmi v barvě tmavě hnědé, některé okenní tabulky s barevnými skly. Jižní fasáda dále prolomena vstupem s kamenným lomeným profilovaným portálem, v něm osazeny dřevěné dvoukřídlé deskové dveře s dochovaným kováním, s falešnými výplněmi přibitými na dveřních křídlech. Barevnost dveří obdobná jako u dveří hlavního vstupu. Fasáda závěru (apsidy) kostela prolomena čtyřmi okenními otvory lemovanými profilovanou šambránou s klenákem a profilovanou podokenní římsou s vykrojeným parapetem, vyjma východního úzkého okenního otvoru. Ve třech okenních otvorech osazeny vitraje s postavami Jana Evangelisty a Panny Marie, v úzkém okenním otvoru s motivem rozet. Severní fasáda se dvěma opěrnými odstupňovanými pilíři prolomena kruhovým okénkem s výplní v podobě jednoduché rozety. Sakristie prolomena z východní strany dvěma okénky, okno v nižší úrovni opatřeno dvěma jednoduchými kovovými mřížemi. Vstup na kruchtu ze severní strany uzavřen segmentovým záklenkem, v něm osazeny tmavě hnědé dřevěné žaluziové dveře s dochovaným kováním. U vstupu situován okenní otvor rovněž se segmentovým záklenkem, okenní dřevěná výplň s dochovanými závěsy v tmavě hnědé barvě. Fasády kostela v ploše pojednány v béžové barvě, architektonické články vyjma portálů v barvě bílé a sokl v barvě šedé. Střechy kostela kryty plechem opatřeným červenohnědým nátěrem. Na konci střechy závěru kostela umístěn kříž. Věž posazená na sedlo kostelní střechy završená routovou střechou a prolomena třemi okénky s půlkruhovým záklenkem, se žaluziemi. Na vrcholu věže osazena makovice s křížem. Věž oplechovaná a opatřená červenohnědým nátěrem. Loď kostela o třech polích křížové klenby s vestavěnou kruchtou. Presbytář zaklenut jedním polem křížové klenby a třemi kápěmi závěrové klenby. Jemně profilovaná klenební žebra patrně ve štuku nesena svorníky. Sakristie zaklenuta valeně. Interiér kostela s výmalbou patrně z roku 1899, v lodi kostela položena keramická dlažba s datací 1899. V prostoru kněžiště položena šestihraná keramická dlažba, dlaždice v barvě bílé, červené a modré. Kněžiště odděleno od lodi dřevěným balustrádovým zábradlím. Lomený portálek vedoucí z lodi do sakristie opatřen dřevěnými dveřmi s kovovým plátováním a s dochovaným kováním.