socha sv. Adolfa

Socha sv. Adolfa se nachází na území CHKO Třeboňsko asi 2,5 km JJZ směrem od železniční zastávky Majdalena, poblíž křížení lesních cest Třetí alej a Knížete Jana. Celá oblast kdysi patřila do panství Schwarzenberků a v celém okolí je mnoho drobných památek na aktivity tohoto významného šlechtického rodu. Svatý Adolf z Tecklenburgu ( nebo také z Osnabrücku), byl osnabrücký biskup a nejmladší syn hraběte Simona z Tecklenburgu. Relativně mladý se stal kanovníkem v kolínské katedrále, a poté se stal cisterciáckým mnichem. Roku 1217 byl jmenován biskupem v Osnabrücku a vysvěcen na biskupa. Ve svém úřadu působil jako církevní reformátor a staral se zvláště o chudé a nemocné. Jedná se o světce uctívaného zejména v německy mluvících zemích. Socha stojí SV od zmíněné křižovatky a obrací se k ní čelem. Socha v podživotní velikosti stojí na vyšším postamentu, který zabírá zhruba polovinu výšky celého objektu. Postament stojí na mírně přesahujícím dvoustupňovém soklu. Postament je na rozích doplněn přesahujícími pilastry s prostou deskovou hlavicí, pilastry jsou v dolní části vypouklé jakoby pod tíhou sochy. Pilastry nesou hranolovou desku s přesahující stříškou prolomenou na čelní straně. Na této stříšce již stojí samotná socha. Mezi pilastry jsou jednoduché obdélné plochy, na čelní ploše je vtesán nápis: "TATO SOCHA / SVATÉHO ADOLFA / BYLA POSTAVENA Z / VDĚČNOSTI NA / PAMÁTKU SLAVNOSTI / OSMDESÁTÝCH NAROZENIN / KNÍŽETE / ADOLFA JOSEFA / ZE / SCHWARZENBERGA". Socha z umělého kamene stojí na nízké prosté desce, zobrazuje světce ve vzpřímeném postoji, pravá noha směřuje dopředu, levá noha je vytočena směrem od hlavní osy těla. Levá ruka svírá zřejmě biskupskou berlu sahající až k nohám postavy, pravá ruka je vztyčena snad v gestu žehnajícího. Hlava s vousy je mírně nakloněna na pravou stranu, pohled směřuje k pravé ruce, výraz je klidný, neutrální. Postava světce je oděna ve splývavém biskupské rouchu. Sutana sahá až k nohám a částečně je zakrývá. Rocheta sahající pod kolena má lem jemně zdobený rostlinými motivy. Pluviál je bohatě řasen na přední straně sochy, lemován je prostým linkováním. Štola je klasicky zdobena na koncích motivem kříže. Berla v levé ruce není celá, chybí vrchní část, po níž zbyl pouze delší kovový trn. Pravá ruka je odlomena u loketního kloubu, je zde patrná kovová destička s trnem. Hlava je za pokryta mirtou zdobenou na čelní straně symbolem kříže.