sýpka

Dvoupodlažní sýpka obdélného půdorysu s podélnou osou vedenou ve směru V-Z je situována na návsi, S od areálu zámku. Hlavní vstup vede přes V průčelí, které pohledově uzavírá náves. K J štítovému průčelí přiléhá mladší přístavek sušárny. Zdivo tvoří opukové kvádry, místy zůstaly dochovány zbytky omítek se štukovým i malovaným členěním fasády. Starší stavební etapu dokládá hrubší omítka s kletovanými pásy a rámy, mladší fázi omítka s okrovým nátěrem. Střecha je polovalbová, krytá etrernitovými šablonami. Podrobný popis na DL. Přízemi hlavního V průčelí bylo po úpravě terénu částečně zasypáno a zčásti pohledově ponořeno v příkopu rovnoběžném se sousední silnicí. Průčelí je sedmiosé se vstupním otvorem do patra orientovaným na střední osu. Přízemí člení šest nepravidelně rozmístěných okenních os, patro pět původních pravidelně prolomených oken s dubovou zárubní, mřížemi a větracími otvory v parapetech. V tomto průčelí zůstalo dochováno nejvíce původních detailů fasády. Nejstarší vrstvu tvoří vápenná omítka s hlinitým plnivem. Fasádu ukončuje pásová hlavní římsa. Okna patra rámují pozůstatky hlazených iluzivních šambrán s ušima a zbytky parapetní římsy. V nároží se dochovaly fragmenty lisén. Další vrstvou je jednovrstevná štuková omítka s okrovým a hnědým nátěrem. Protilehlé patrové Z průčelí o sedmi osách si uchovalo původní výšku. Mezi třemi symetrickými přízemními osami (ve druhé, čtvrté a šesté ose) vynikají pozůstatky dvou dodatečně přizděných opěrných pilířů. Z uvedené trojice oken jsou ve dvou bočních osách větší okénka s pískovcovými ostěními. V jižním oknu se dochovala původní kovaná provlékaná prutová mříž. V patře je sedm okenních os v pravidelných rozestupech, s dubovými ostěními, mřížemi a dodatečně vyzděnými větracími otvory v parapetech se segmentovými záklenky. Jižní průčelí tvoří jednak boční křídla štítu sýpky a průčelí novodobého přístavku. Ve střední části štítu byla dodatečně vestavěna chmelová sušárna (na sklonku 20. let 20. století) a použita technologie dodaná firmou Linhart z Rakovníka. Západní část je vyzděná z opuky, při nároží cihelně přezděná. Východní část je v přízemí kryta kamenným přístavkem s pultovou stříškou. V patře jsou zřetelné zbytky omítky a lisénového rámu. Průčelí přístavku tvoří podnož z režného kamenného zdiva. Horní podlaží s trojúhelným štítem je cihelné, omítnuté hladkou omítkou s okrovým nátěrem. V ose vystupuje komínové těleso. Větrací otvory jsou obdélné. Průčelí zakončuje dřevěný nástavec s trojúhelným štítem o nízkém sklonu. Severní dvouosé průčelí je završené polovalbou. Terén kolem tohoto průčelí klesá směrem k západu do volného nezastavěného prostranství. Levou polovinu přízemí a patra zakrývá mohutný škarp, vyzděný z velkých pískovcových kvádrů, jehož nároží jsou armována mohutnými kvádry. V lichoběžném štítu na půdu jsou prolomena dvě okénka s dubovými zárubněmi. V rámech se dochovaly provlékané mříže.