dům

Dům čp. 5 je situován v centrální části obce v uliční frontě komunikace vybíhající z jihovýchodního rohu náměstí jižním směrem. Dům je umístěn na rohové parcele typového bloku parcel vytvářejícího pravidelnou šachovnicovou zástavbu sídla (2 x 4 parcely) a sice podélným průčelím do uliční fronty. Stojí na východní straně Tolštýnské ulice. Jedná se o tradiční patrový dům trojdílné dvoutraktové dispozice s roubeným patrem a zděným přízemím, ke kterému byla přistavěna zděná dvorní přístavba trojdílné dispozice. Jádro domu, pocházející pravděpodobně z první třetiny 19. století, mělo původně zděný pouze zadní komorochlévní díl, kde jsou poměrně vzduté plackové klenby. Obvodové zdivo síně a světnice bylo nepochybně roubené, k přezdění došlo pravděpodobně v desátých či dvacátých letech 20. století, kdy byla osazena i dochovaná dvojitá okna s horní příčlí a zapuštěnými závěsy s bambulkami a dvojkřídlé pozdně secesní rámové dveře s výplněmi a proveden omítaný podhled síně a zadního světnicového traktu. Obnažený zůstal původní trámový strop se zapuštěným výrazně profilovaným záklopem ve světnici. Z původní autentické výbavy přízemí zůstaly dochovány i svlakové a rámové výplňové dveře do komor a světnice s vnějšími lopatkovými a křížovými závěsy. Snad ze starší vývojové etapy domu je nepravidelné šnekové schodiště do sklepa s nástupem pod schodištěm do patra. Celoroubené patro je vybaveno trámovými stropy v síni se záklopem na sraz a ve světnici se zapuštěným profilovaným záklopem. Autentické svlakové a rámové výplňové dveře mají lopatkové, křížové a pásové vnější závěsy. Zajímavé je diagonální položení průvlaku pod dvojicí stropních trámů v síni. Přistavěné dvorní křídlo vytvářející další domovní trakt je opět trojdílné v přízemí se střední síní, chlévem, které jsou zaklenuty do traverz a pravděpodobně obytnou místností s omítaným podhledem. Stejná dispozice se opakuje i v patře, kde je mimo omítaného podhledu použit i zapuštěný záklop trámového stropu. Rámové výplňové dveře přistavěného traktu mají zapuštěné žaludové závěsy. Zajímavá je i konstrukce krovu, která se skládá ze dvou částí: pozůstatků starší konstrukce krovu se sloupky na celou výšku krovu se středovými rozpěrami sloupků podpírajícími hambalky a novější části v rozsahu délky dvorní přístavby, která zachovává a využívá středové sloupky a rozpěry, které osazuje novými krokvemi (rozsah nových a případně ponechaných starších krokví nad západní částí není zcela zřejmý) a hambalky, které probíhají i nad přístavbu, kde jsou podepřeny jednoduchou stojatou stolicí. Nová část krovu je prováděna stále tradiční technikou (otesání trámů, rybinové plátování prvků, značení spojů atd.). Zcela zásadní význam pro historickou hodnotu objektu a kvalitu vnějšího vzhledu mají zdobné břidlicové obklady patra a štítů (obklad severního štítu je v současnosti odstraněn), které jsou provedeny tradiční technikou řádkové a sloupkové vazby s lemováním v kombinaci se zdobnými prvky s ikonografickým významem (motiv slunce (spravedlnost, pravda), kotvy (naděje), kříže (utrpení i vítězství Kristovo – obecný symbol křesťanství), srdce (láska v křesťanském i obecném významu) a kalichu (eucharistie, obecně křesťanská víra)). Obklad průčelí byl respektován i při výměně oken, která byla provedena pravděpodobně ve čtyřicátých letech 20. století. Zcela novodobá jsou okna komory v přízemí. V jihovýchodním koutu dvora stojí na téže stavební parcele hospodářská budova. Ta je postavena na zhruba čtvercovém půdorysu z režného cihelného zdiva pod sedlovou střechou krytou břidlicí. Severní štítové průčelí je svisle na sraz bedněno.