dům

Patrový roubený podstávkový dům tradiční trojdílné resp. čtyřdílné dispozice je situován v centrální části obce v uliční frontě komunikace vybíhající ze severozápadního rohu náměstí západním směrem s orientací podélné strany ke komunikaci, což je ustálená forma půdorysné skladby tradiční zástavby obce. Stojí na severní straně Děčínské ulice. Dům se skládá ze dvou částí: hlavního křídla domu situovaného v uliční frontě a hospodářského dvorního křídla kolmo přisazeného k původnímu domu. Hlavní křídlo domu, jehož jádrem je tradiční roubená komorová trojdílná dispozice, je rozšířen o čtvrtý zděný díl se samostatným vstupem, který tvořil provozně poměrně samostatnou jednotku využívanou nepochybně pro sklad a prodej zboží. Zatímco zděná část přízemí je z vnější strany omítnuta je roubená část domu (přízemí a patro nesené podstávkou) včetně podstávky opatřena vrchním bedněním z vodorovně kladených falcovaných prken. Značně široké dvoukřídlé levé dovnitř otvíravé vstupní dveře objektu jsou tvořeny rámovou konstrukcí s výplněmi (v horní části prosklenými a zamřížovanými) s vnějšími křížovými závěsy, byly osazeny místo nepochybně užších dveří pravděpodobně v souvislosti se změnou využití zadní skladové komory v přízemí, kde byla zřízena prodejna. Novodobá vnější okna s rámem byla v obytných místnostech připevněna k původním dvoukřídlým oknům s horní příčlí na očkových závěsech osazených z vnější strany šikmé profilované špalety (původní okna horní komory předního traktu mají na rozdíl od zmíněných oken i spodní příčle a vnější úhlové závěsy). Kromě dvoutraktu komorového dílu domu bylo přízemí původně jednotraktové. Dodatečně vložená příčka světnice je tvořena svislými prkny umístěnými v místě průvlaku trámového stropu (profilované trámy se zapuštěným deskovým záklopem s jemnou profilací po stranách desek). Při přepříčkování světnice byly vyměněny původní dveře za dvoukřídlé a jednokřídlé rámové dveře s výplněmi se zapuštěnými bambulkovými závěsy. Obdobné dveře jsou i v přední komoře přízemí. Původní dveře byly zachovány u zadní komory (svlakové s vnějšími pásovými závěsy se zrcadlovou profilací vnější strany). Komorový dvoutrakt je v zadní části zděný, zaklenutý dvojicí placek se středním pasem, v přední roubené komoře je trámový strop se záklopem z překládaných desek. Zadní komora má kromě okenního otvoru s probíjenou mříží a jednoduchým oknem na vnějších úhlových závěsech s vnitřní okenicí dochovánu autentickou pozdně secesní výmalbu klenby a keramický obklad stěn související s obchodním provozem (údajně zelinářství). Přední komora s dodatečně vestavěným tahovým komínem má dochovány vnitřní zašupovací okenice. Zbytky výmalby jsou dochovány i na klenbě čtvrtého dílu (čtyři placky). Ze vstupní síně se zděným průlezným komínem je možno dvoukřídlými vraty zabírajícími téměř celé zadní průčelí síně vstoupit do novodobé zděné přístavby (kolna, dřevník, dílna atd.) se sedlovou střechou. V horní síni, do které je možno vystoupit po fošnovém schodišti, je bedněnou příčkou oddělen úložný prostor v rozsahu předpokládané obsluhy topeniště. Souvislost bedněné konstrukce s otopným systémem by bylo nutno sondážně ověřit (povrchovým průzkumem nebyly stopy po kouři zachyceny, vyloučena však není ani možnost tradice umístění příčky v daném místě). Dodatečně zvětšený otvor na nezachovanou pravděpodobně záchodovou pavlač vede na půdu dvorního křídla. Strop v patře je v celém rozsahu trámový (v předním dílu s profilací trámů) s překládaným prkenným záklopem. Dveře do světnice a komor v patře jsou rámové s výplněmi se symetrickým křížovým dělením s vnějšími závěsy pásového nebo lopatkového tvaru. Původně jednotraktová horní světnice byla dodatečně přepříčkována úložnou příčkou bedněné konstrukce architektonicky rozčleněnou římsou, pilastry a rámovými dvířky s výplněmi s kanelovanými zrcadly na zapuštěných bambulkových závěsech. Obdobně jsou řešeny i dvoukřídlé dveře do sousedního traktu. Traktová příčka mezi původními komorami v patře je roubená. Komory byly druhotně zobytněny (tahový komín v předním traktu pokračoval z přízemí). Lehkou bedněnou příčkou oddělující ložnici v šíři jedné okenní osy v horní komoře zadního traktu byla provedena i dispoziční úprava zobytněných prostor. Krov je hambalkový se sloupky na celou výšku krovu v místech příček oddělujících jednotlivé díly domu, mezi kterými probíhají trámové rozpěry s páskovým zavětrováním. Pod břidlicovou krytinou je dosud zachována šindelová krytina. Střechy jsou vybaveny specifickými volskými oky, které svým protaženým tvarem navazují na regionálně tradiční pásové vikýře lužického typu.