dům

Dům č.p. 144 je tradičním podstávkovým domem severočeského typu. Jedná se o patrový dům krytý sedlovou střechou, který je svou pravou boční stěnou spojen se sousedním objektem č.p. 145. Dům je situován východně od centrálního městského náměstí v nároží ulic Žižkova a Děčínská, do které je orientován štítovou stranou. Je částečně zděný (vstupní síň, sklepní prostory, zadní přístavek s pultovou střechou) a částečně roubený. Vstupní průčelí orientované do ulice Žižkova je v přízemí i patře osmiosé (rytmus os se shoduje pouze v prvních třech osách zleva). V přízemí jsou v levé části tři pole podstávky vyplněné dvěma okny a jedním vstupem do světnice, následují jedno okno a vstup do objektu ve zděné části průčelí a tři pole podstávky s rovným překladem v pravé části objektu, každé s jedním oknem. Patro má osm oken, jsou dvojitá, dvoukřídlá, rámována dřevěnými profilovanými pásky. Patro je pobito horizontálně kladenými prkny. Střecha objektu je sedlová, krytá eternitovou krytinou krytinou, která je na mnoha místech narušena a doplněna pásovou lepenkou. Levé boční (štítové) průčelí je v přízemí i patře tříosé, v přízemí o střech polích podstávky. Ve štítu jsou proražena dvě menší okna. Štít je pobit svisle kladenými prkny. Zadnímu průčelí předstupuje zděný přízemní přístavek se dvěma vstupy a dvojicí oken. Samotný dům má v druhém plánu v pravé části jedno okno.