krucifix

Latinský kamenný kříž s korpusem Krista – krucifix, vysoký 4,5 m. Materiál maletínský pískovec, vrchol kříže ze slezského mramoru. Krucifix umístěn ve čtyřboké zahrádce, tvořené železným zábradlím. Podnož složená z kamenných desek o rozměrech 1,5 x 1,2 x 0,15 m. Jednoduchá hranolová podstava v horní části se zužující vodorovnou profilací. Na ni navazuje kvádrový nástavec situovaný na výšku, ze tří stran hladký v čelním pohledu zdobený po okrajích lizénami, každá v ploše obdélně, stupňovitě, hmotově vybraná. V ploše mezi lizénami se nachází reliéf Panny Marie Bolestné orámovaný odspodu zešikmením, po stranách i vrcholu výžlabkem půlkruhově ukončeným. Panna Marie stojí bosá na plasticky členěném terénu vystupující ze šikmého orámování. V sepjatých rukou drží cíp pláště sepnutý u levého ramena, který má přehozený přes hlavu a ramena a volně spadá k zemi. Drobně zřásněný šat je přepásaný v pase. V hrudi (v srdci) má zabodnutý meč. Na zadní straně dříku vytesán letopočet 1872. Nástavec zakončen kladím probíhajícím po celém obvodu, skládajícím se z profilovaného architrávu, hladkého vlysu, profilované římsy zdobené listovcem a vejcovcem mimo zadní strany, kde toto zdobení římsy chybí. Vyložená profilovaná římsa po obvodu zdobená listovcem mimo zadní strany, kde je římsa hladká bez zdobení. Přední strana římsy na středu zakončena trojúhelníkovým štítem s tympanonem zdobený reliéfem božího oka, které je plasticky ztvárněno okem umístěném do mraku obklopeném svatozáří. Součástí korunní římsy je plintus na kterém spočívá podstavec vlastního kříže. Podstavec po okrajích zdobený volutovými rameny, v dolní části mezi volutami zdobený festonem. Ve střední části se nacházejí eucharistické symboly v podobě kalicha spočívajícího na oblacích ve kterém jsou umístěny obilné klasy, ratolest s vinným hroznem a hostie se symbolem kříže. Nástavec zakončen vertikálně konvexním kladím. Vertikálně konvexní korunní římsa je ve středu stočena do dvou volut s mezilehlou listovou akroterií a doplněna ještě dvěma akroteriemi nárožními. Zadní strana je hladká bez zdobení. Na nástavec navazuje vlastní kříž. Latinský kříž s korpusem Ježíše Krista. Kříž hladký bez zdobení. Kristus je přibit ke kříži čtyřmi hřeby. Realisticky ztvárněná postava Krista s trnovou korunou na hlavě je zahalena pouze zřásněnou bederní rouškou, která spadá přes stehna za pokrčené nohy postavy. Na levé straně kříže rouška přiléhá ve spleti řásnění k boku kříže. Kristus má hlavu skloněnou vpřed a k pravému rameni. V horní části svislého břevna je plochá kartuš se špatně čitelným monogramem IHS, doplněným ornamenty.