krucifix

Materiál maletínský pískovec. Jetelový kamenný kříž s korpusem Krista – krucifix, vysoký 4,5 m. Kamenná podnož nevystupující nad terén o rozměrech 0,8 x 0,6 m. Podstava v horní části se zužující vodorovnou profilací. Kvádrový nástavec situovaný na výšku, v čelním pohledu zdobený reliéfem Panny Marie Bolestné umístěným v mělké volutově orámované nice. Reliéf nese stopy polychromie. Panna Marie stojí na vyvýšeném terénu se sepjatýma rukama. Šat i plášť bohatě zřásněný ve hmotě dramaticky vyjádřený. V hrudi (v srdci) má zabodnutý meč a okolo hlavy svatozář. Na zadní straně nástavce vytesána deska situovaná na výšku s konkávně zakončenými horními rohy obsahující německý nápis. Nástavec zakončen vyloženou římsou bez zdobení. Přední i zadní strana římsy na středu zakončena trojúhelníkovým štítem s tympanonem. Přední tympanon zdobený vějířovým reliéfem, zadní tympanon bez zdobení. Součástí římsy je plintus na kterém spočívá jednoduchá patka podstavce vlastního kříže. Podstavec tvaru komolého jehlanu je po okrajích zdobený volutami. V dolní oblasti přední části podstavce mezi volutami se nachází páskový ornament s florálním motivem. Ve střední části se nacházejí eucharistické symboly v podobě kalicha, spočívajícího na zjednodušené oltářní menze, ve kterém jsou umístěny obilné klasy a ratolest s vinnými hrozny. Prostor nad kalichem zdobený pravděpodobně florálním páskovým ornamentem s hlavou andílka. Podstavec zakončen na středu vertikálně konvexní profilovanou římsou. Zadní strana je hladká bez zdobení. Na podstavec navazuje patka kříže. Jetelový kříž s korpusem Ježíše Krista. Kříž hladký bez zdobení, vodorovná břevna a horní stojina zakončena trojlistem. Kristus je přibit ke kříži třemi hřeby. Korpus Krista se široce vidlicovitým položením rukou a s výrazně modelovaným hrudním košem má hlavu skloněnou k pravému rameni a bederní roušku, dramaticky zřásněnou, svázanou na pravém boku těla. Po stranách kříže rouška přiléhá ve spleti řásnění k bokům kříže. Nad hlavou postavy je kříž opatřen jednoduchým štítkem pro kryptogram I N R I , který je plasticky vyobrazený.