předměstský dům

Dům se nachází v zástavbě jihozápadně od kláštera Na Karmeli, ve svahu nad Jizerou. Jedná se o dvoupodlažní zděný dům, polozapuštěný do terénu. Dům má obdélný půdorys na ose sever - jih. Střecha je polovalbová, nově zakrytá bonským šindelem. Zdivo je z místního pískovce a částečně z cihel. Fasády jsou hrubě omítané (v době rekonstrukce bylo zdivo odhalené). Obdélná okna i dveře rámuje kamenné ostění, okna ve spodním patře jsou zamřížovaná. Hlavní vstup do horního patra je ze dvorku od jihu. Východní stranu domu lemuje přístavek, v němž je umístěno točité schodiště do sklepa tesaného ve skále v úrovni dolního podlaží. Z dolního podlaží vede vstup na zahradu, svažující se k západu. Horní podlaží je dvoutraktem podélným, dolní podlaží dvoutraktem příčným. V horním podlaží jsou trámové stropy se záklopy, dolní podlaží je valeně klenuté. Předmětem ochrany je dům čp. 68 a vymezené pozemky.