venkovský dům

Ve svahu stoupajícím k jihu, zhruba uprostřed obce, na západní straně ulicové návsi stojí štítově orientovaná přízemní poloroubená sedlově zastřešená chalupa s drobnou předzahrádkou. Krytina střechy na přední části z červeně natřeného falcovaného plechu, na hospodářské části ze starých eternitových šablon. Podezdívka obytné části, zvýšené zápraží na dvorní straně i podezdívka předzahrádky jsou vyzděny z místního lomového či sbíraného kamene. Přední část domu je roubena z hraněných trámů, přesah stropnic nad zápražím je zakryt novodobým obedněním, pouze jediný nárožní trám má vyřezávané zakončení. Štítové průčelí je dvojosé, okenní křídla nová, bez členění, patrně v místě původních, zřejmě kdysi s parapetními římsami. Nad nově obedněným podlomením krytým šindelem je obnovené lištované prkenné bednění lomenice s kvadrilobickými okénky, respektující původní podobu se zachovanou profilovanou dělící římsou. Původní vstup kryje nově zřízené úměrné bedněné zádveří, za ním navazuje zděná část domu (omítané zdivo, segmentové okénko) – bývalé chlévy a stodola (resp. pouze mlat) s bedněnými vraty a zbytek kamenného obvodového zdiva ukončujícího přístavku – patrně dřevníku, z jehož střechy jsou ve formě pergoly ponechány pouze krokve. Vnitřní dispozice je obvyklého typu, se světnicí v průčelí, kde je dochován trámový strop se záklopem ze širokých přelištovaných prken, vstupní roubenou síní s obnoveným obdobným stropem a vyzděnou zadní stěnou v místě zrušeného topeniště (ve stěně segmentové okénko s mříží). V síni za dveřmi je vloženo v bedněném přístavku schodiště na půdu a do sklepa. Sklep pod světnicí je zděný z kamene, zaklenutý stlačenou valenou klenbou, přístupová chodbička má půlkruhové valené zaklenutí, cihelné schody. Za síní prostor chléva se segmentovými klenbami do traverz je nově upraven k obývání, za ním původní komora s omítaným podhledem. Stodola v úpravě asi z r. 1910 má trámový strop se záklopem z fošen a mazanicí. Podlaha mlatová. Krov nad světnicí hambalkový, se středovým průvlakem podepřeným sloupky s pásky, opravený. Další část krovu zcela vyměněna, při zachování tvaru střechy. Dle sdělení majitele bylo roubení před opravou překryto vrstvou bílené omítky, v nynější úpravě je roubení tmavě natřeno, v kombinaci s obílenými spárami. (popis J. Svobodová 2004)