venkovský dům

Samostatně stojící roubený přízemní dům č. p. 112 představuje součást starší zástavby Malé Morávky. Dnes se stavba nachází nejen na území vesnické památkové zóny, ale také v bezprostřední blízkosti rozsáhlého turistického areálu. Starší objekt byl vystavěn patrně někdy před polovinou 18. století jako trojdílný dům chlévního typu. V minulosti se jednalo o charakteristické malodomkářské obydlí; nyní je stavba po celkové rekonstrukci využívaná výhradně k rekreačním účelům. Dům č. p. 112 byl vystavěn na obdélném půdorysu. Na nízkou kamennou podezdívku dosedá roubená konstrukce tvořená 9–10 věnci. Stávající roubení sestává z trámů hraněných ze čtyř stran s ponechanými oblinami; u spár mezi trámy roubené konstrukce není pozorovatelná žádná výplň. V jihovýchodním nároží se uplatňuje tesařský spoj – zaroubení rybinou. Okenní otvory v jižní části roubení jsou ze strany exteriéru orámovány dřevěnými deskami. Okenní otvory v severní části roubení jsou definovány postranními stojkami a dále pak horním a spodním probíhajícím trámem. Hlavní vstup do objektu je vymezen trámovým portálem doplněným vsazenou dřevěnou zárubní, v níž jsou osazeny jednokřídlé dřevěné novodobé dveře. Všechna okna v roubené konstrukci obytného domu jsou dvojitá dřevěná, nově zhotovená. Vnější okenní křídla jsou ven otvíravá, vnitřní okenní křídla dovnitř otvíravá, zavěšená na svislých zapuštěných závěsech s oblým zakončením. Většina výplní je ze strany exteriéru ponechána v přírodní barvě dřeva. Hlavní východní průčelí je orientováno směrem k Bělokamennému potoku. Ke vstupu do objektu vedou tři betonové schodišťové stupně. Napravo od vchodu se v roubení uplatňuje příčný spoj určující vnitřní roubenou stěnu, která odděluje prostor vstupní síně od severní místnosti. Po obou stranách vstupu jsou vždy umístěna tři okna. Severovýchodní nároží je ukončeno stojkou, nikoli tesařským spojem. V jižním štítovém průčelí se nacházejí tři okenní otvory. Štít je jednoduše bedněný ze svisle kladených desek, spáry mezi deskami zakrývají lišty. Přímo v ploše jižního štítu se neuplatňuje žádný otvor. Plocha okřídlí je rovněž bedněná, nezdobená; štít chrání předstupující střecha doplněná dřevěnou závětrnou lištou. Obdobně pojednaný jako štít jižní je i štít severní. K severnímu štítovému průčelí přiléhá nízká přístavba završená pultovou střechou krytou asfaltovou lepenkou. Z exteriéru jsou obvodové stěny přístavby definovány vodorovně kladenými, poměrně subtilními deskami. Z východu přístavbu osvětluje jedno horizontálně podélné okno, ze severu okna dvě. Do přístavby se vstupuje ze západu dvoukřídlými dřevěnými vraty, zavěšenými na vnějších vodorovných závěsech. Na západní průčelí navazuje v jeho severní (levé) polovině zčásti kamenný a zčásti omítaný zřejmě někdejší podsínek, krytý prodlouženou západní střešní rovinou domu. Ze západu je podsínek osvětlen jedním oknem. K jižní (pravé) polovině západního průčelí přiléhá zčásti roubená a zčásti zděná (tvárnice YTONG) přístavba, dříve patrně chlév se seníkem v podkroví. Přístavba je z jihu osvětlena jedním dřevěným dvoukřídlým oknem, pojednaným v barvě bílé. Křídla jsou ven otvíravá, zavěšená na svislých zapuštěných závěsech s oblým zakončením. Okenní otvor v roubení je opět rámován dřevěnými deskami. V ploše štítu popisované přístavby jsou vyskládány geometrické obrazce z velmi subtilní půlené kulatiny. Přístavbu završuje sedlová střecha, situovaná kolmo ke střeše hlavního obydlí, krytá dřevěným šindelem. Roubený dům č. p. 112 je završen sedlovou střechou, původně s podlomením, jež nebylo během nedávné rekonstrukce obnoveno. Na střeše je nově položen dřevěný šindel, který nahradil eternit šedé a červené barvy. Nad střešní rovinu vystupuje jeden omítaný komín. Vnitřní uspořádání uváděného stavení vychází z principu trojdílného domu s centrální síní a s obytnými místnostmi po stranách. V minulosti byla v části prostoru síně zřízena černá kuchyně, jež se nedochovala. (text J. Koudelová, Ph.D., NPÚ, ú. o. p. v Ostravě, 2016)