venkovský dům

Samostatně stojící zčásti roubený a zčásti omítaný přízemní dům č. p. 113 představuje součást starší zástavby Malé Morávky. V současnosti se stavba nachází nejen na území vesnické památkové zóny, ale rovněž v prostoru rozsáhlého turistického areálu. Roubený objekt byl vystavěn patrně někdy před polovinou 18. století jako trojdílný dům chlévního typu. Původně se jednalo o charakteristické malodomkářské obydlí. Stavba nedávno prošla celkovou rekonstrukcí a aktuálně je jako součást turistického komplexu nabízena k rekreaci. Dům č. p. 113 byl zbudován na obdélném půdorysu. Výšku jeho roubených stěn určuje 9–10 na sebe vodorovně kladených trámů, hraněných ze čtyř stran. Spáry mezi trámy roubené konstrukce jsou vymazány a natřeny na bílo. V nárožích se zde uplatňuje tesařský spoj – rohový hák, také jinak spojení „na zámek“. Okenní otvory v roubení jsou po stranách vymezeny stojkami, nahoře probíhajícím trámem a dole dřevěným parapetem. U východního a jižního průčelí jsou parapety umístěny v úrovni čtvrtého či pátého trámu roubení odspodu; v případě roubeného úseku západního průčelí v úrovni druhého trámu odspodu, neboť se zde nachází vyšší předstupující omítaný sokl, natřený na bílo. V okenních otvorech jsou osazena dvojitá dřevěná okna, členěná do kříže (na 2 x 2 tabulky). Vnější okenní křídla jsou ven otvíravá, vnitřní okenní křídla dovnitř otvíravá, zavěšená na svislých zapuštěných závěsech s oblým zakončením. Veškeré okenní výplně jsou opatřeny bílým nátěrem. Hlavní západní průčelí je orientováno k vedlejší cestě (nyní v prostoru turistického areálu), souběžně vedoucí s tokem Bělokamenného potoka. Uprostřed průčelí, před vlastním vchodem do objektu, je situována bedněná předsíň ze svisle kladených, zalištovaných desek. Předsíň je průchozí ve směru sever – jih a ze západu ji prosvětlují dvě okna, obdobně řešená jako okna v roubené části domu. Předsíň uzavírají dvoje jednokřídlé dřevěné rámové dveře, osazené v jednoduché zárubni, pojednané v barvě hnědé. Předsíň je završena pultovou střechou, na níž je položena skládaná vláknocementová krytina antracitové barvy. V roubeném úseku popisovaného průčelí jsou umístěna dvě okna, v omítaném úseku se nachází jedno malé větrací okénko a jedno menší dvojité dřevěné jednokřídlé okno, členěné do kříže. V omítané části západního průčelí se pohledově uplatňuje dřevěná stojka. V jižním štítovém roubeném průčelí jsou umístěna dvě, výše popsaná okna. Vlastní štít je jednoduše bedněný ze svisle kladených desek, spáry mezi deskami zakrývají lišty. V ploše štítu se nacházejí dvě menší dvojitá dřevěná čtvercová okna, členěná do kříže (na 2 x 2 tabulky). Vnější okenní křídla jsou ven otvíravá, vnitřní okenní křídla dovnitř otvíravá, zavěšená na svislých zapuštěných závěsech s oblým zakončením. Okna jsou opět natřena na bílo. Východní průčelí obrácené k Bělokamennému potoku je z větší části roubené, pouze kratší severní úsek je hladce omítaný (v jeho ploše se neuplatňuje žádný otvor). Roubení východního průčelí je rozděleno do tří polí, která oddělují dvě dřevěné stojky (nenacházejí se zde žádné příčné spoje). V prvním a druhém poli roubení zleva (z jihu) je umístěno vždy jedno okno; ve třetím poli jsou situována okna dvě. Severní štítové průčelí je hladce omítané a v jeho pravé (západní) části se nacházejí dvě menší dřevěná jednokřídlá okna, členěná do kříže. Severní štít je řešený obdobně jako štít jižní, včetně obou oken. Rovněž u oken v omítané části objektu jsou dnes osazeny dřevěné parapety. Veškeré omítané plochy jednotlivých průčelí jsou opatřeny bílým nátěrem. V minulosti bývala i roubená konstrukce domu č. p. 113 ze strany exteriéru bílená. Stavba je završena sedlovou střechou s krátkým podlomením, krytou skládanou vláknocementovou krytinou antracitové barvy. Obě střešní roviny (západní i východní) jsou prolomeny dvěma vikýři ve tvaru volského oka. Nad střešní rovinu vystupují dva omítané komíny s krytými hlavicemi, opatřené bílým nátěrem. Interiér roubeného stavení poznamenaly adaptace na rekreační účely. Někdejší černá kuchyně v prostoru síně se nedochovala. (text J. Koudelová, Ph.D., NPÚ, ú. o. p. v Ostravě, 2016)