venkovský dům

Ve svahu stoupajícím k jihu, zhruba uprostřed obce, na západní straně ulicové návsi stojí štítově orientované zděné stavené s polovalbovou střechou a drobnou předzahrádkou na kamenné podezdívce, před níž je umístěn litinový křížek na kamenném podstavci (obecní majetek). Zdivo je kamenné s vysazeným soklem, omítané, vápnem líčené, štítová fasáda je trojosá s dvojitými šestitabulkovými okny, zjednodušenou podbrádkovou římsou krytou šindelem a dvojicí menších čtyřtabulkových okének ve štítě, nad nimiž ve vrcholu je dochován štukový věneček. Dle sdělení majitele, bývaly kolem oken jednoduché šambrány a pod okny další omítková výzdoba, kterou místní řemeslník cca před 10 lety nebyl schopen obnovit. Střechu kryjí eternitové šablony, komín v horní části nově vyzděn. Dvorní průčelí lemuje spádované zápraží z místního sbíraného kamene, které kryje krátký přesah střechy s vyřezávanými konci krokví. Vnitřní dispozice trojdílná, částečně dvoutraktová, s navazujícím chlévem a stodůlkou. Ze zápraží nepůvodními dveřmi vstupujeme do síně s dřevěným omítaným stropem, shora zakrytým mazaninou, v zadní části bývala pec na chleba, z níž zachován pouze sopouch ve zdivu s plechovými dvířky. Nalevo od síně je světnice s dochovaným trámovým stropem s lištovaným záklopem, vpravo od síně ze dvora osvětlená komora s obdobným stropem a kachlovým sporákem. Za komorou v druhém traktu bývala přípravna pro chlév s povalovým záklopem trámového stropu. Chlév se vstupem ze zápraží míval plackové klenby, avšak pro havarijní stav byly v r. 2003 nahrazeny rovným zastropením z ocelových nosníků a hurdisek. Ve zdivu jsou zachována drobná čtvercová okénka s hlubokými segmentovými špaletami. Stodůlka za chlévy, původně s navazující sedlovou střechou krytou šindelem má dnes již pouze pultovou plechovou střechu a zadní štít chlévů je také oplechován. Pod světnicí jsou dochovány dva sklepy: proti vstupu obdélný sklípek s okénkem v čele, cihelnou segmentovou hrubě omítanou klenbou a kamenným zdivem, vpravo od něj vede klenutá chodbička ke studánce a do dalšího sklípku s půlkruhově valenou klenbou a kamenným zdivem, který má pod vrcholem klenby otvor pro vhoz brambor ze zahrady, podlaha je vydlážděna z kamenných placáků. (popis J. Svobodová 2004)