venkovský dům

Situace: v severní části obce, východně od komunikace na uměle vytvořeném náspu stojí v okapové orientaci tradiční obdélné poloroubené stavení s polovalbovou střechou, sdružující obytnou i hospodářskou část, druhotně rozšířené o kolmé křidélko směrem k silnici. Severně od objektu pod svahem je umístěn polozapuštěný sklep, o něco níže na zahradě je rybníček. Další hospodářské budovy se nezachovaly, po majetkovém dělení zůstala chalupa bez zázemí. Obytná část budovy (světnice a část síně) je roubená z hraněných trámů s rybinovými spoji, na kamenné podezdívce, tradičně obílená vápnem, avšak v průčelí jsou bíleny pouze spáry, trámy jsou tmavé. V průčelí jsou dvě okna s tvarovanými parapetními římsami a druhotnými vnějšími čtyřtabulkovými okenními křídly asi z konce 19. století. Nad podlomením krytým eternitem je ve svisle bedněném lištovaném štítu vysazena druhotná bedněná přístavba (z r. 1948) s dvojicí čtvercových okének. Na dvorní straně má obdobné okno zachovanou i profilovanou nadpražní římsu. Přesahy stropních trámů jsou ozdobně tvarované, zejména na straně, kde vynášejí přesah střechy nad zápražím. Chlévy jsou zděné, omítané, bílené, ležatá okénka nemají ostění. Štít chlévů je opět svisle bedněný, zakončený strmou polovalbičkou. Střecha je kryta asfaltovou lepenkou na původní šindelové krytině, na dvorní straně nevýrazné volské oko. Průčelí chléva zčásti kryje drobný přístavek dřevníku, s pultovou střechou krytou eternitem. Boční světnička má kamenné omítané a bílené zdivo, polovalbovou střechu krytou eternitem stejně jako štít včetně podlomení. Ze dvou stran je osvětlena drobnými okénky v hlubokých kolmých špaletách. Dispozice: jednotraktová, trojdílná, v pravé orientaci, s připojenou mladší světničkou. Ze síně se vpravo vstupuje do světnice, vlevo do chléva a přímo do světničky. Chlév je přístupný také přímo ze dvora, z krytého zápraží. Samostatný vstup ze dvora má i dřevník.