hradiště Burgberk

Hradiště u Černovic je umístěno na vrchu Hradiště (593 m n. m.), který se vypíná na jižním úpatí Přísečnického pohoří Krušných hor cca 1,5 km od obce. Místní německé obyvatelstvo jej nazývalo Burberg či Purberg („Hradní vrch“). Hradiště je ze dvou stran obtékáno potoky: při západní straně Hutnou a na východní Hačkou. K vybudování hradiště byla využita oválná vrcholová plošina o roz­měrech 360 x 190 metrů, orientova­ná a stoupající od jihovýchodu na severozápad, s převýšením 30 až 40 metrů. Původní rozlohu 6 hektarů zničily asi z jedné třetiny kamenolo­my, navíc je na plosině patrných dalších zhruba 140 malých lomů a jam po těžbě kamene. Další jsou vně hradeb i na úbočí vrchu. Některé jámy však mohou být pozůstatky zemnic z raného středověku. V západní části se nacházejí pozůstatky 98,5 metru hluboké středověké těžební šachty zvané Bergloch (někdy též považované za studnu). Není jasné, co se zde těžilo. Šachta je překryta betonovými deskami. Její průzkum v letech 1927–1939 nalezl zlomky nástrojů (srp, motyka, kopáč), trojdílný zlatý kruh a další předměty. Kromě toho byly na hradišti nalezeny zlomky keramiky z různých období, pazourkové nástroje, zlomky drtidel obilí a zvířecí kosti. Výjimečný nález představuje bronzová dýka. Hradiště o rozměrech 360 × 190 metrů bylo opevněno obvodovou hradbou bez příkopu, z jejíž původní délky se dochovalo 240 metrů (z celkové předpokládané délky 700 metrů). Hradba bývala široká 3 metry a 1,5–2 metry vysoká. Tvořily ji vnější a vnitřní zeď z nasucho kladených kamenů bez dřevěné konstrukce a prostor mezi nimi byl vyplněn menšími kameny. Dochovaný val dosahuje šířky až šest metrů a výšky až 1,5 metru. Na severní straně je přerušen sníženinou, která bývá označována jako brána a kterou vchází na vrcholovou plošinu lesní cesta. Jižní strana byla pravděpodobně opevněna jen lehce, protože ji chránila strmá skála z větší části však odtěžená lomem.