sklárna Johann Schorm & Comp.

Areál sklárny se nachází na jižním okraji Janova nad Nisou vlevo od silnice z Jablonce nad Nisou. Silnice prochází kolem východního okraje areálu. Pozemky sklárny se nacházejí při soutoku Bílé Nisy a Rovného potoka. Výrobní komplex sestává z hlavní hutní budovy č. p. 49 při silnici (st. p. č. 27). Její jádro má obdélný půdorys orientovaný okapově k silnici a rozšířený o přízemní a patrové přístavby jižním, severním i západním směrem. Novodobá přístavba navazuje kolmo na hutní halu na st. p. č. 347 (bez památkové ochrany). Jižně od vlastní sklárny stojí na pravém břehu Rovného potoka objekt generátorové stanice (bez č. p. / č. e., st. p. č. 29/1) na půdorysu písmene L. V prostoru areálu dnešní sklárny na jižním okraji katastru obce Janova nad Nisou se nacházela starší brusírna skla č. p. 50, založená zcela jistě před r. 1843. K tomuto datu je zachycena mapami stabilního katastru na st. p. č. 29 jako spalná budova půdorysu písmene L s přístavbou lednice pro vodní kolo, poháněné vodou z Rovného potoka. Patrně v poslední čtvrtině 19. století došlo k přestavbě starší zřejmě roubené brusírny na patrovou zděnou se sedlovými střechami a historizující fasádou (zachycena četnými dobovými fotografiemi). Objekt byl zároveň rozšířen a obsahoval tři křídla a nízkou přízemní stavbu se sedlovou střechou v místech dřívější lednice. Vzhledem k tomu, že brusírna ležela v místech dnešní generátorové stanice nelze vyloučit, že základy této stavby jsou starší než doba jejího údajného vzniku v r. 1912 (spíše se mohlo jednat o radikální přestavbu). Vlastní sklárna f. Johann Schorm & Comp. byla založena v r. 1911. Výstavba probíhala v letech 1911 – 1912 údajně dle plánů Wilhelma Scholze. Původní plánovou dokumentaci se nepodařilo v dostupných archivních fondech dohledat (kopií údajně disponuje vlastník stavby). Původní rozsah stavby tvořila jak hutní hala, tak i jižní a severní přístavba a trakt při západním průčelí kolem komínového tělesa. Podnik byl orientován na výrobu tyčového skla (také i lisované a foukané – stolní zboží). V r. 1946 přechází znárodněná firma pod národní podnik Spojené sklárny jablonecké se sídlem v Jablonci n. N. a v r. 1951 pod n. p. Jablonecké sklárny se sídlem v Desné. K r. 1952 je datována přestavba správní budovy, další úpravy areálu probíhaly v letech 1953 – 1961, kdy vznikly přístavby západně od hutní haly a kolmé křídlo na st. p. č. 347. Od r. 1993 je provozována pod názvem Vitrum, spol. s. r. o. Poslední větší oprava proběhla v letech 1994 – 1995 a týkala se mimo jiné celého venkovního pláště sklárny. V provozu byly v této době tři pece (dvousekční Knoblochovy pece s 5 a 2 pánvemi, jedna pec typu Siemens - Siebert s 12 pánvemi) a dále chladicí zařízení s 2 pásovými a 2 komorovými pecemi. Aktuálně jsou dvě pece již vyhašené a jedna z nich zrušená. U střední Knoblochovy pece se počítá se zakonzervováním a využitím pro ukázky původní technologie v rámci prohlídek sklárny.