kaple sv. Anny

Drobná barokní kaple z roku 1701–1703 dostala svou současnou podobu v 2. polovině 18. století. Postavena byla údajně na místě zázračného pramene na JV okraji města, nyní uprostřed zástavby v JV části města při silnici na Pošnou. Kaple ze smíšeného zdiva je osmibokého půdorysu s půlkruhovým zaklenutým vchodem. Nad vstupem se nachází sluneční hodiny, malované na omítce, s nápisem „Hora Ruit“ od malíře Petra Hampla. Obloukově zaklenutý vstup kryjí dvoukřídlé kované plátové železné dveře barokního vzhledu, které jsou prolomené dvěma pravoúhlými otvory s mřížovou výplní. Klika je kovaná, esovitě tvarovaná. Okna jsou kasulového tvaru. Fasáda je členěna lizénovými rámci. Kaple je kryta jehlancovou oplechovanou střechou završenou lucernou s cibulovitou bání a dvouramenným křížem s korouhvičkou. Interiér kruhového půdorysu je zdoben rokokovým oltářem sv. Anny z 18. století a freskou na kopuli zachycující pohled na Pacov a Hradčany z poč. 18. století.