varna s kotelnou

Varna s kotelnou jsou situovány v západním křídle, směrem ke sladovně. Ke zvětšení varny došlo ve druhé polovině 19. století. Varna byla součástí vlastního pivovaru, který se rozkládal západně a severně od pivovarského dvora a tvořil tak dvoukřídlovou dispozici. Objekt varny má obdélný půdorys, je krytý sedlovou střechou s trojúhelníkovým štítem a s větrací věžičkou. V půdním prostoru se nacházel mlýnek na slad a zásobník na sladový šrot. Původní charakteristická vysoká okna byla v pozdější době zazděná. V průčelích jsou plastické mělké lesény, plastický zubořez štítu a vyřezávaná zavětrovací lišta štítu. Obdobný charakteristický dekor se také nachází i na jiných budovách pivovarnického areálu. Na provoz varny navazuje budova kotelny s komínem, vyrůstajícím z hranolového soklu a pokračujícím v hranatém dříku s věncovitým ukončením.