uhelný důl hlubinný Oskar

Důl byl založen Albertem, svobodným pánem Rotschildem r. 1891. Areál procházel pouze dílčími úpravami. V r. 1909 byla postavena visutá lanovka k úpravně uhlí na Dole Anselm (v Petřkovicích), od r. 1925 byl důl elektrifikován. Měl dvě jámy – těžní a větrní. Těžba byla ukončena v r. 1967, následovala likvidace obou těžních věží a všech pomocných provozů. Areál má jedinečnou stavební kompozici, využívající terénního zlomu. Střed byl tvořen jámovou budovou těžní jámy s těžní věží a strojovnou v jednom dlouhém objektu, po stranách na terénní terase byly kolmo postaveny velmi podobné budovy koupelen a dílen. Budovy jsou v režném červeném zdivu s bohatým historizujícím architektonickým členěním. Při původním vjezdu do areálu, dnes ve zdánlivě nesouvisející poloze stojí bývalá vrátnice dolu, dnes obytný dům.