uhelný důl hlubinný Michálka, z toho jen: strojovna, kompresorovna, koupelny, šatny

Mělká jáma z r. 1855, nazvaná Jan Nepomuk byla v r. 1871 přestavěna na větrní, vedle ní vyhlouben hlubinný důl Johann Michaeli / Michálka. Nejvýznamnější rekonstrukce proběhla v letech 1909 – 17, kdy byla postavena vzpěrová těžní věž, strojovna s elektrickým těžním strojem a další objekty. Důl byl spojen s koksovnou Terezie visutou lanovkou (1913). V r. 1964 byl zastaven provoz a poté zbourány jámové budovy s těžními věžemi. Mezi dochovanými objekty (mezi jinými i výrazný komín) jsou památkově chráněny strojovna, kompresorovna a koupelny s šatnami. Areál, postavený v jednotném tvarosloví v červeném režném zdivu je dílem ostravské firmy Mainx & Popp. Obě provozní budovy – strojovna a kompresorovna jsou halové stavby s fasádami členěnými vysokými průmyslovými okny s obloukovými záklenky, římsami a pilastry. Koupelny s šatnami jsou nižším, symetricky postaveným objektem, přisedlým ke strojovně, členěným tabulovými štíty a střešním světlíky. Strojovna a kompresorovna jsou využívány, jejich stav však není dobrý. Koupelny se šatnami jsou využity pouze částečně a větší část objektu nutně vyžaduje opravy.