uhelný důl hlubinný Jiří, z toho jen: těžní budova bývalého dolu Jiří

Dochovaná část má podélný půdorys, orientovaný kolmo k ulici Cihelní. Vysoký zděný halový omítaný objekt, krytý nízkou sedlovou střechou, měl po stranách nízká křídla, ubouraná v r. 1998. Okna na všech čtyřech fasádách jsou ocelová, rastrovaná, obdélná. Uliční fasáda má dvě řady po třech oknech, horní část je bohatě členěná lizénovými rámci, římsami, stupňovitým tabulovým štítem. Bohatý štukový dekor s florálními motivy na průmyslové budově je v ostravsko-karvinském revíru zcela mimořádný. Zadní štítová fasáda, obrácená k trati je jednodušší, členěna pouze nárožními lizénami a podstřešní římsou, ve štítu pak reliéfem hornických kladívek. Je prolomena dvoukřídlými vraty a dveřmi. Boční fasády jsou hladké, obrysy ubouraných křídel jsou patrné. Původně v západní části budovy střechou prorůstala nízká ocelová těžní věž, vzpěry procházely jihovýchodní fasádou. Věž byla odstraněna v r. 1952, kdy byla jámy zasypána. Odstranění bočních křídel narušilo statiku objektu, proto musely být zdi zpevněny ocelovými nosníky. Poval jámy je opatřen ocelovým komínkem pro odvod metanu. V interiéru jsou dochovány ocelové konstrukce plošin. Stav objektu je vážný, omítky zejména v uliční fasádě jsou opadané, hrozí devastace štukových prvků.