uhelný důl hlubinný Oderka/Odra

Důl založen r. 1907 Těžířstvem Marie Anny, r. 1910 prodán Báňské a hutní společnosti. Měl dvě jámy, s ohledem na umístění v záplavovém území Odry byly zvýšeny zděné výztuže obou jam. Důl byl spojen visutou lanovkou s Dolem Ignát v Mariánských Horách. Těžba zastavena v r. 1968, začátkem 70. let 20. století byl povrch zlikvidován včetně těžní věže. Zůstaly zachovány jámová budova těžní jámy s koupelnami a dílnami, strojovna, správní budova (kanceláře) a vrátnice. Jámová budova byla r. 2000 ubourána. Technické zařízení není dochováno. Architektonické pojetí budov není zcela jednotné, jedná se ale o vyšší objekty na užších půdorysech, krytých sedlovými střechami, v režném červeném zdivu s omítanými prvky a s výraznými zaklenutými okny.