uhelný důl hlubinný Jan Mária

Důl založil hrabě Johann Nepomuk Maria Wilczek v r. 1852. V letech 1904 – 1916 proběhla rekonstrukce dolu, byla postavena ocelová vzpěrová těžní věž, strojovna s parním strojem, koupelny mužstva a provozní a správní budova. Provoz byl zastaven v r. 1963, jáma zasypána, těžní věž a technické zařízení zlikvidovány. Ze zajímavého, architektonicky cenného areálu, postaveném v drobném měřítku v režném červeném zdivu zůstaly zachovány budova kanceláří a dílen, strojovna a vrátnice. Kanceláře s dílnami jsou využívány jako kanceláře, dílny, restaurace a součást ubytovacího zařízení, přistavěného po r. 2000. Strojovna slouží jako sklad. Drobný objekt vrátnice, dnes mimo využívanou část je v havarijním stavu.