Obchodní a průmyslová banka

Zděná čtyřpodlažní budova na nepravidelném půdorysu s mansardovou střechou krytou plechem. Hlavní jižní průčelí je pojato reprezentativně s kompilací historizujících a secesních prvků. Je členěno na zvýšený parter, patra a vysokou střechu. Parter je pročleněn velkými jednoduchými výkladci, které se střídají se vstupy. Mezipatro oddělené hladkým firemním vlysem je prolomeno velkými okenními otvory. Další podlaží jsou akcentována pěti trojbokými arkýři, krajní masivnější arkýře (původně zakončené věžičkami, které dnes chybí) jsou členěny sloupky s koulí ve vrcholu a zdobeny pod římsou barevným keramickým obkladem v podobě kosočtverců. Okna v arkýřích jsou obdélná, v dolní části krajních arkýřů se záclonovým záklenkem. Mezi krajními arkýři je rozepjatá korunní římsa s torzy čtyř válcových věžiček, završená trojicí štítů s plastickou výzdobou, které navazují na střední trojici arkýřů. Zbývající průčelí jsou řešena jednoduše, s hladkými bezozdobnými fasádami prolomenými obdélnými okny. Dispozičně je budova rozdělena na dva samostatné domy, komunikačně propojené, s dvojicí vnitřních nádvoří a dvojicí schodišť. Rozvržení plochostropých místností (v některých částech s železobetonovými kazetovými stropy) odpovídá jejich původnímu určení – v přízemí bankovní provoz, v patře byty, přičemž reprezentativní prostory se nacházejí na vnějším obvodu, provozní zázemí bylo situováno do dvora. V interiéru je i přes havarijní stav dochováno množství původních prvků, např. okna, některé dveře, dřevěné obklady, kování nebo terazzová dlažba. (text mgr. R. Rosová, NPÚ-ÚOP v Ostravě, 2012)