brána usedlosti čp. 26

Usedlost čp. 26 stojí na jižním konci návsi, do níž se obrací průčelím. Klenutá brána s pískovcovým ostěním je hladce omítaná, boky člení pilastry. Korunu zdi kryjí tašky bobrovky. Spodek zdi lemuje sokl sahající do výše nákolníků. Ostění je zdobené rytými pásy s vykrojením na koncích. Kvádry v základu oblouku jsou zdobené rytými obdélníky s vykrojenými rohy. Vrcholový klenák nesoucí letopočet 1791 je rovněž zdoben rytým orámováním vykrojeným nahoře a dole. Pilíře po stranách vjezdu zdobí dvojice pilastrů (na fotodokumentaci z r. 1985 pilastry nejsou) a kruna zdi je kryta pískovcovými deskami. Střední část nad obloukem završuje nízký trojúhelníkový štít lemovaný římsou. Na vrcholu štítu je na soklíku umístěna piniová šiška, nad bočními pilíři jsou koule. Vrata jsou novodobá, svisle bedněná s laťováním a s vrátky v pravém křídle. Předmětem ochrany je brána usedlosti čp. 26 na příslušném pozemku.