bývalá káznice

Jedná se o pravoúhlý patrový blok postavený kolem dvou nádvoří. Na tuto část navazují dvě krátká křídla sahající až k ulici Bratislavská, mezi kterými je částečně dvoupatrové křídlo uzavírající celý areál od severu. Bývalá hlavní jižní fasáda otevřená nyní do jižního dvora při ulice Cejl má třináct os. V třetí ose od západu je v přízemí půlkruhově zaklenutý vjezd, v sedmé přízemní ose pravoúhůlý vstup a v jedenácté přízemní ose opět půlkruhově zaklenutý vjezd. Všechny tyto původní vstupy jsou lemovány bosováním. Jinak je fasáda, až na jednoduchý sokl a profilovanou korunní římsu, hladká. Západní průčelí do ulice Soudní je až na korunní římsu hladké, v přízemí je celkem šestnáct nepravidelně rozmístěných os, které jsou přibližně dodrženy i v patře. Poslední tři osy na severu již náleží severnímu křídlu, které je o něco vyšší. Všechny otvory jsou pravoúhlé. Severní křídlo směřující do ulice Bratislavská je osově rozvrženo na tři části. Střední sedmiosý rizalit je dvoupatrový, boční části pouze patrové. Fasády jsou až na profilovanou korunní římsu hladké, otvory jsou pravoúhlé. Podobně je severní křídlo řešeno i z dvorní jižní části. Ústřední dvoupatrový rizalit výrazně předstupuje před boční části křídla. Hlouběji do nádvoří navíc vystupuje hranolová schodišťová hala. Východní část fasády má okenní otvory se segmentovým záklenkem, všechny ostatní otvory jsou pravoúhlé. Hladké fasády mají profilovanou korunní římsu, východní část dokonce i jednoduché šambrány kolem oken a suprafenestry. Výplně jsou z několika časových fází, většina však ze 3. čtvrtiny 20. století. Zbylé dvorní fasády (při severním, západním a východním nádvoří) jsou až na výjimky a korunní římsu hladké. Kolem oken západní fasády východního dvora jsou pravoúhlé šambrány. Jednoduchými šambránami jsou opatřeny rovněž okna kaple umístěné ve středním křídle mezi západním a východním nádvořím. Kaple má segmentově zaklenutá okna, zbytek okenních otvorů je pravoúhlý. V jižním křídle jsou dva půlkruhově sklenuté vjezdy, v severním křídle nejstarší části jeden (mezi západním a severním nádvořím). Na severním, západním a východním nádvoří jsou postaveny různé přístavby (sklad, garáže, výtah apod.) nebo pouze přístřešky z kovové konstrukce. Okenní a dveřní výplně exteriéru jsou z několika časových fází – většina z doby kolem poloviny 20. století, menší část starší (z 2. poloviny 19. století). Celá soustava budov má sedlové střechy zvalbené nad nárožími. Střechy bez vikýřů jsou opatřeny řadou komínů. Některé z komínů jsou členěny profilovanými římsami. Vyjma jednoho valeně sklenutého sklepa pod středním křídlem mezi centrálními nádvořími je soustava sklepů pouze pod severním křídlem při ulici Bratislavská. Sklepní prostory jsou opatřeny stájovými klenbami. Přízemí ústřední nejstarší části (šest křídel kolem západního a východního dvora) je řešeno v podstatě pravidelně. V každém z křídel je průběžná chodba, ze které jsou přístupné všechny další prostory sestávající především z různého typu cel. Prostory jsou sklenuty valenými klenbami s různě řešenými výsečemi. Většina výsečí je pětibokých, některé jsou styčné. Menší část prostor je sklenuta plackovými a neckovými klenbami, výjimečně i klenbou křížovou. Dveře do jednotlivých cel jsou vždy pravoúhlé, většina okenních otvorů je umístěna v segmentově zaklenutých špaletách. V centrálním křídle mezi západním a východním nádvořím je umístěna kaple sahající přes obě podlaží. Kaple s velkou kruchtou je sklenuta třemi poli plackové klenby nesené přízedními pilastry s profilovanými hlavicemi a patkami, okna jsou v segmentově sklenutých špaletách. Vstup do kaple je vyplněn pozdně barokními dveřmi se zbytky dekorativního kování, podobné dveře vedou i do bývalé sakristie, nyní příčkou předělené ve dva prostory. Krátká křídla směřující k ulici Bratislavské půdorysně navazují na starší část areálu, ale jsou plochostropé. Ploché stropy má i severní křídlo při samotné ulici. Do patra vede několik schodišť – tři schodiště z nejstarší části areálu jsou dvoukřídlá, sklenutá valeně. V severním křídle jsou dvoje schody do suterénu, východní jsou dvoukřídlé, západní oble zalomené. V centrální části je dvoukřídlé schodiště do patra. Výplně přízemí jsou z několika časových fází, přičemž jsou dochovány i dveře (výjimečně okna) z doby výstavby. Zejména mladší trojkřídlí při Bratislavské má výplně i ze 3. čtvrtiny 20. století. Půdorys patra v podstatě kopíruje přízemí s tím rozdílem, že část prostor je plochostropých. Jedná se o řadu cel v jižním a severním křídle nejstarší části areálu. Trojkřídlí při Bratislavské je, stejně jako přízemí, plochostropé celé. Rovněž v patře jsou dochovány původní pozdně barokní dveře do cel, větší část výplní než v přízemí však byla v průběhu času nahrazena novějšími. Ze všech schodišť vedoucích do patra se dá pokračovat výše (v případě nejstarší části areálu na půdu, v severním křídle při Bratislavské do druhého plochostropého patra). Tesaný krov je pozdně barokní krokevní hambalkový s dvěma patry hambalků a ležatou stolicí, v severním křídle u ulice Bratislavská je mladší vaznicový krov z 2. poloviny 19. století. Některé prvky staršího krovu (ležaté sloupky, středové sloupky) jsou zdobeny jednoduchým architektonickým členěním (profilované patky a hlavice).